Friday, April 30, 2010

eiyDa :: Heppynyer daku dapat bersosial dimalam hari hohoh ::

Bismillah

Sekarang leh dikatakan ramai antara kowang yang gune broadband kan.Tak kisahlah Celcom ke,Maxis ke,P1Wimax ke ataupon DIGI (ade ke eyh).Korang berpuas hati tak ngan line tenet yang korang dapat dan setimpal tak dengan pakej + bayaran yang korang buat?.

Ok, i br jek amek pakej Celcom broadband RM 68 sebulan dengan kelajuan 384 kbps sahaja..yang best 7 day money back guarentee dan None Contrack Period.So, kalo da maleh nk gn or line xpuas hati leh di terminate anytime n anyware..huhuhu.

Memang la slow tu kan.kalo nak bukak YM, Twitter,fb ngan blog leh la.nk download bagai rasenyer boleh gak tapi kn la sabar ngan keselowan siputnyer.huhuhu..Nak2 line kat umh i ni kekadang laju.berdesupp..kekadang cam siput slow..tet..tet..tet... nak kate line 3G xder...penuh jek ha..erm..

Memang la heppy n xcited sebb dah leh bersosial dilaman sosial diwaktu malam..HAHAHA...cam bestkan.mud online siang di tempat kerja ngan mud online malam dirumah,mmg banyak bezanya.Kalau kat tempat keje, xleh nk konsentret sangat sebb akan ada gangguan dr kasteme2 yang datang, tapi lebih puas hati sebb lcd screennyer yg besar lagi lebar, so lg luas pemandangan.

Kalo kat umh, jux guna lappy pink yang 10' ni hah..mmg xpuas nak pandang..tapi best sebb leh online sambil guling2..HAHHAHA...xder sape nak larang.Tapi satu jek lah line kekadang slow dan i kena bergilir2 guna ngan adek i.Dia pon nk bersosial gak, bukan i sorang jek.lalallaa.pastu dorang bukn gune lama pon..haha i yg guna lebih lebih lame dr dorang..kahkahkahkah

Lebih suke online dr jam 11mlm -1 pg sebb time ni semua da tido kruuoohh...kruoohhh..i jek dok berjaga lagi, jadi burung tweet..eh burung hantu..aka kelawar,keluang man,batman dan adward coolin..haha apekah i mengarut ini??,hohoh~anoying?abaikan..hohho =p

Walo pe pon, i mmg suke guna Streamix lagi, walopon lately banyak wat hal kan..wat hal pon bersebab.Mybe sebb stimik jek yang paling ok dalam banyak2 network yang ade skang.Tapi stimik xder bodband la plak kan.kalo der bodband sah2 i amek ...xder kan kan...Pendek kata dengan adanya berukban ni senang la skit nk bawak kemana2..xarr bosan n leh la salu i update blog walopon ngah cuti..yaaahooooo!!!!!!!!.... sah i ni geek..eh gewdikss..lalalalal.. T__T..

Nota comel: online jek la

keje org bujang cam i.hohoho =p


Thursday, April 29, 2010

eiyDa:: Jom tengok PR blog uols::


Bismillah..

Today, i jux nak share sikit jek..tadik baca belog Mohd Isa sal Google Pagerank ni. Selama ni, ixpernah pon amek tau hal2 ni.Yang i tau taip entry baru, ping kat GB pastu pomot2 skit2 lam twitter dan jugak facebook.Orang komen ke tak,. i tak pentingkan sangat asalkan ader yang sudi masuk, tinggalkan jejak kasih...eh jejak kaki dan baca tu dah memadai.hehehhe

Kalo korang nak tau lg sal Google Pagerank ni, korang leh usha2 blog en.Moh Isa yer, i xreti nak ulas2 banyak sal hal ni..n than tadik i dah pon check pagerank blog i http://www.eiyda.co.cc dan resultnye

jeng.




jeng





jennggggggg




tada....


Blog i dapat PR2 heheh...cam tak caye jek kan.Ke i salah tekan, ke i salah buat ke..ke...ahhhh kalo salah padan muke i..hahah.Ciss..br dapat PR2 da heppy xleh blah... Apekeder!! hohoh =p

Blog cap ayam ni dapat PR2?.ahahha.Pe2 pon Alhamdulillah kalo menurut belog en.Mohd Isa PR2 bermaksud:

PR2Poor. Khabar baik buat anda, anda boleh meningkatkan lagi kedudukan anda.

Tuh dia....miskin i ni.hahah dah Poor kan...KAHKAHKAH hope pas ni i dapat la tingkatkan jd PR3 ke,4 ke, 10 ke..hahaha..berangan lak yer..

Ok lah jux nk share bende ni jek.ahahha..pada uols yg nak check PR blog uols, leh la usha sini ---->> PageRank

Nota Comel: masih banyak lg

sal blogging ni yg i xtau

hurmmm




Wednesday, April 28, 2010

eiyDa:: Sape cakap keje kat CC ni xpenat, xtension heh?::

Bismillah...

Korang semua mesti pernah pergi CC kan. Ala, cyber cafe...serve internet ke kan.Pernah korang terPK betapa penatnyer penjaga2 CC ni.heh T_T

Sape cakap keje cc tak penat?..penat beb..tak caye try tanyer #Gengcc i kat twitter tu cam Yash,Wazy84, pakeri_OtOmen dan jugak si Fateah_A. meh nak bagitau, betapa penatnyer keje cc ni.

Situasi pertama: line cam sipot

Bila kasteme datang nak gune internet, tapi mase tu lak line tenet cam siput sedut..cam skang ni lah kan.So i lebih suke cakap direct ngan kasteme yang line today slow..so kalao nak gn kn banyak sabar lah, kalo nak isi form pape2 rase2nyer bek tak payah kang sekerat jalan dah line putus ke tetiba cam ner?buang mase kan.Baiknyer i kan, bukan i baik atau pon bodoh sebb cakap bende betul. kesnyer i xsuke bila kasteme bising2 n i kena sound, pastu 4-5 kali dok panggil2 i tanyer knp line slow.Penat tau..kn banyak sabar.Der jugak yg jenis kalo boleh nk line tenet POWER, bukak 40 browser pon xpe..berdesup2!! bai, kita kn MY bai..sedarlah sikit line kt negara terchenta kiter ni cam ner yer.hohho

Situasi Kedua: kasteme ske wat bijok!

Manusia ni macam2 ragam kan.Der yang suke wat2 pandai walo pada hakikatnyer mmg xpandai.So, bila diajar dia akan cakap kita salah, heh dialah yg betul kan.pastu bila da tak jadi mula la nak salahkan cc i.line teruk la, pc lembab lah, gn microsoft lame lah, keyboart keras lah, mouse liar lah.i da tambat mouse tu kt cpu..liar lg ker?.hahhhaha T__T sabar jek lah.kena tahan lah kan.Penat tau, muke kn salu senyum..kn salu cakap bek.kateme always right??heh.

Situasi ketiga: susah nk faham ke da mmg xfaham bahasa

Datang kasteme tanyer, leh printa tak kat sini?boleh tapi black jek lah.kaler i xbuat, so disitu akan terjadinyer sedikit soal dan jawab.layankan ajek.bila da puas tanyer macam2..agree nk print, bila da print kua pic gelap sebb xder kaler.leh lak tanyer asal xder kaler ni..gelap lah pic ni xleh pakai ni.errkk...yg i bgtau berjela2 tadik xder kaler ko xfaham ke heh?..pening kpl.yg xleh blah bila der yg suh edit pe yg die da print, kedai ni xder scanner..xyah scan lah, edit jek..errkk....

Situasi Keempat: Macam ayam ngan itik

Kes bila datang kasteme dr luar, i meant bukan melayu lah.Cam India ke, Filiphine,Bangla dan etc2 lah.Der yang xtau cakap melayu dan xtau cakap omputih yang die tau cakap bhs die jek.Ades..ni mmg kepeningan dibuatnyer.i cakap melayu die xfaham, i speking pon die nganga.heh.Dia lak cakap dialog die..i lak yg ternganga..ngaaaaaaaaa...T_T kan da ssh..last2 gn bhs isyarat,..tunjuk 2..cam org bisu..haahha..sabo jek lah.Penat tau! =p..pastu kalo speaking pon berbelit2 i lg kepeningan ni..kn dengar betul2..bila da faham xcakap banyak trs wat pe yg die nk..i klik2..da jumpe i dok tempat i.senang kan.hhaha..kirenyer biar i faham die cakap, dia xfaham pe i cakap pon xpe lah.lantak lah kan.

Situasi Kelima : orang yang tak normal

Jangan tak caye lak, i pernah dan leh dikatakan selalu lah berurusan ngan org yg 'kureng'.kes die suh i taip surat, luaran nmpk normal.Bila i taip pe yg die suh, ayat2 die wat i seram..huhu..sah xbetul ni..surat kepada pejabat Putrajaya, tapi ayat berbelit2..itu ini..adess..cuak dh..nak xnk kn trskan.pastu bila dtg lg i bg la alasan printer rosak atau i bz..huhuhu..dan kes bila budak terencat nk men internet, xbg kang ngamuk naye i. So i bg jek lah..pe yg die tekan pon i tak tau..lam 10 minit i pon logoff dr server i.huhu..macam2 kan..yg bisu pon pernah...pas guna i tunjuk isyarat jr bape RM..kalo die nk tanyer, salu die gunekan text kt henpon tak pon i bg kertas, suh die tulis pe die nak.erm...tak semua manusia ni normal kan. Y_T

Situasi keenam: Terlebih pandai

Kat cc ni mmg i der amek upah menaip+print, i xder lah pandai sangat tapi kalo setakat taip surat ke, resume ke, pe2 jek la InsyaAllah i leh buat.Kalo dorang sertakan ngan contoh lg senang lah keje i kan.Tapi ade yag jenis suke mengajar pe yg patut i buat...Siap duduk sebelah ni, pastu ajar mula2 wat cam ni, tulisan cam tu, jgn besr, kecik sngt, black kan.kotak nk bentuk cam tu, xnk yg ni, itu ini..i da kepeningan.Nak jek cakap..pe kata kalo en/ puan wat sendri?pc banyak tu heh.masalahnyer dorang xreti nk pon nk wat...xpandai tp nk ajar i.kekadang xlogik pe yg die suh wat.I tau la pe i nk wat kan.xperlu ajar lah mn nk cr huruf, cam ner nk wat kotak bagai.hohho tension gak kekadang.Sebagai peniaga i jux leh angguk2..ok2...sabo kn banyak.super duper sabo lah.

Situasi Keenam : Kemiangan Daun Keladi

Ni i da bese sangat.Nak suh taip surat je, soklan da berjeler2 cam wartawan...siap mintak no phone, puji cantik, suke, tergoda manis etc2..weekksss...T__________T sumpah i seram dan tak suke..sebb kebanyakknnyer suami orang dan tua bangka dah.Ades..sabo jekla..cara i handle, senang jek..wat tak tau, senyum dan jgn dilayan.Fokus pada keje yang die suh buat.Dats all.tegas tu penting, jangan cepat cair..huhuhu..derr gak yg cam da lm kenal i siap nk belanje lunch, tp i kenal pon die.hahahhah..sah i tak layan.wakaka..

Occay, dats all...ader lg kot tp seakat ni dah la.

p/s : Bukan i nak merungut ngan keje ni, tak.Cuma nak bagitau kat sesape yang salu cakap org keje cam i ni senang, xder istilah penat.Duduk jek depan monitor 24 jam..klik2 sane sini..pastu cukup jam balik.Tak...otak kn banyk bergerak, kn banyak sabar, tenang hadapi situasi yang macam2 dan yang paling penting kena tekad.Sebab berniaga cam ni ader pasang surutnyer,nak2 bila kasteme kurang jek..huhu..ssh hati tau..T______T.

Tapi xsemua cam tu..ramai yg ok..yang senang nk bekerjasama, yg faham bahasa dan tak kurang jugak yang sangat2 lah xkisah, sempoi jnji pe yg dorang nak i leh buat,kira percaya lah kan.best skit nk kerja ngan kasteme2 cam ni.Tapi tu lah kan..mansia ni rambut skang ni pon da macam2 kaler pe lagi hati kan.

waallahualam....

Nota Comel: kerja mesti ikhlas

baru hidup diberkati Allah..




Tuesday, April 27, 2010

eiyDa:: Remaja 15 tahun mati ditembak

Bismillah

Berita yang agak menyayat hati untuk hari ni.Tapi agak lewat untuk di update.huhu.

Ajal maut ditangan Tuhan kan.TAk siapa dapat menduga.Tapi hope pihak Polis akan lebih peka dan berhati-hati sebelum melepaskan tembakan. Al-Fatihah buat Arwah..
Aminulrasyid Amzah
Aminulrasyid Amzah

SELASA 27 APRIL 2010

SHAH ALAM: Norsiah Mohamad, ibu kepada Aminulrasyid Amzah, remaja yang ditembak mati awal pagi semalam ketika didakwa cuba melanggar beberapa anggota polis, meminta supaya allahyarham anaknya tidak digelar penyamun atau penjenayah kerana beliau lebih mengenali siapa sebenarnya anaknya itu.

"Sebagai ibu yang melahirkan dan membesarkannya saya sangat terluka dan mohon supaya jangan gelarkan arwah anak saya sebegitu rupa. Tidak adil menuduh anak saya sebegitu tanpa pengesahan," katanya kepada pemberita di rumahnya ketika dikunjungi Menteri Pertanian dan Indusri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar, hari ini.
Norsiah, 61, berkata beliau tidak mengatakan anaknya itu sempurna namun bagi dirinya, Aminulrasyid adalah seorang remaja yang aktif dalam pelbagai sukan, periang, mempunyai ramai kawan dan bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah tahun ini.

Saya tidak sangka sikapnya yang manja berlebih-lebihan dengan mencium dan memeluk saya saban hari sejak akhir-akhir ini menjadi kenangan yang ditinggalkannya. Malah dia beria-ria mahu membersihkan kubur arwah bapanya yang meninggal dunia pada 2004 tetapi hajat itu tidak tercapai," katanya.

Norsiah berkata, keluarganya telah membuat laporan polis berhubung kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di Seksyen 11 di sini malam tadi.

Aminulrasyid, 15, dilaporkan terkena tembakan yang dilepaskan oleh anggota polis peronda apabila dia disyaki cuba mengundurkan kenderaan yang dipandunya untuk melarikan diri daripada satu sekatan jalan raya.

Menurut polis sebilah parang ditemui dalam kereta itu.
Noh pula berkata, beliau akan membangkitkan isu kematian remaja itu dalam mesyuarat Kabinet esok bagi meminta supaya polis menjalankan siasatan kes itu secara adil.

Beliau berkata, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, sendiri telah memberi jaminan bahawa siasatan akan dijalankan secara terperinci dan tidak akan melindungi pihak yang terbabit.

Noh yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, berkata Umno negeri sedia membantu termasuk dalam memberikan khidmat guaman terbaik kepada keluarga itu jika diperlukan.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, pula meminta agar siasatan polis dilakukan dengan jujur dan telus dalam usaha mengenal pasti perkara sebenar yang berlaku.

Beliau juga berkata, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi Negeri, Rodziah Ismail, akan memantau keadaan sebelum mengambil langkah yang sepatutnya berhubung kebajikan keluarga itu. - Bernama

** sedih bila baca berita ni.....hope ibu arwah Aminulrasyid Amzah akan tabah mengahadapi dugaan.

sumber : berita harian

waallahualam...




Monday, April 26, 2010

eiyDa:: Golongan mana yang paling suke online ni heh!::

Bismillah

Syukran2..sebab finally hujan turun jugak kat bumi Texas ku terchenta ini..heeh..semalam lam dobelas mlm setat hujan renyai2..sampai ke tgh hr ni....best sesangat...sampai pg tadik, celik mata tup2 kol 10! hah amek ko..seb bek la ku g keje lewat seperti selalu..

Sejak i mule berblog dan berkawan serta berjinak2 dengan dunia maya, hidup i tak lah sebosan dulu.nak2 kalo time i keje kan.u all mesti da tau kan pe keje i..yg salu ngadap monitor jek...dulu2 i bosan tauk bila ngadap komputer yang der line tenet, tp i tk tau pe yg i nak buat..nak google pe..huhu tp skang tidak lagi...saban hari i akan blogwlking, godek2 pakcik google dan akan cr perkara baru.hurmm..Zaman da beubahkan..dak2 skang leh dikatakan 60% kot yang da celik IT ni.best lak jadi budak2 zaman skang..tp i bukn budak dah..i ni mak budak dah kot,,hehe..jom usha2..golongan mude yg ske online2 ni:

Twitter

Kebanyakkn kawan i dalam twitter adalah golongan muda aka student.Umur lam lingkungan paling muda 16 thn dan keatas.Adek2 i lah kirenyer dorang ni.Tapi otak dorang ni lebih canggih dari i yg da agak senja ni heh! Yang paling tua/matang i rase lam lingkungan 30++ kot.Ke ada lagi yang tua?..Kira lam laman Twitter i ni da tua lah.heh.bukan..pangkat kakak kepada adek2 yang ado..huhu...tapi i ske berkwan ngan sume org, xkisahlah tua ke muda dr i ke.Tapi terus terang cakap, majoriti kawan i lam twitter adalah muda dari i.Nampaknyer mmg golongan student2 suke guna twitter ni kan.lam twitter kekadang banyak perkataan br yg i br tau tau..contoh: ngeteh,mapley,apekah,LOL,TErbaik,tweet (sms//text),google(untuk cari@search),apekah?,ku,mu banyak lgi lah kan.hehhe..kalo i gune perkataan ni cakap ngan org kt realitynyer..nk ternganga kot..heheh

Blog

Tak dinafikan terlalu banyak blog yang ada skang kan.Macam2 jenis,genre dan kategori.Ada yang personal,informasi,pendapat,tips2,sharing2,isu semasa dan banyak lagilah.kalau blog berkisar tentang IT, kebanyakkan dr golongan2 muda atau student.banyak benda yang dapat kita tau sal2 IT lam blog2 dorang contoh cam blog acapz, mmg i suke lah baca blog dak ni sorang.heheh..blog2 isu semasa cam blog amer , blog adek Zafrul , blog yang suke share2 something yang best cam blog dak apiih dan tentang isu2 hangat, dan pendapat serta blog jujur i suke baca blog cikgu judin dan blog cik kak lizarazak ni heheh jangan marah arr...Dorang ni semua masih muda2 lagi tau...masih bergelar student, tapi cayalah blog dorang mmg TERBAIK!!..i lioke!! =)).Ni hanya diantara lah..banyak kali ekceli.kang taip satu2..penuh lak korang skip2 lak.hohoh =p.

Facebook

Kalo facebook lak kebanyakknnyer kengkawan yang i kenal lam twitter dan jugak blog.Pastu my old fren mase sekolah, kazen2 dan adek badek yang ado..hohohho...Bagi i, FB ni bagus gak la kan.Sebab kalo cam i ni yang jarang balik kg, jarang dapat jumpe ngan akak2 i dan adek2 i..kazen2 dan kawn2 lame, so atlest dengan adanye Fb ni..dapat la jugak berborak2 dan tegur2 kan.Sebab almaklumlah..memasing da bz ngan hal memasing skang.bagi yang nak kawen pon senang, xyah nak pos2 kad kawen dah, jux tag jek kad korang kt mn2 kawan2 yang korang nak invite!canggih dan yang paling penting jimat! so xder lah korang ssh2 nk cr add umh, nk pos kan.heeh..Golongan yg suke fb ni i rase semua peringkt umur dan jantina lah..mybe lam seawal umur 13 thn-dan selewat 40++ huhu...(ade kes sorang pelajar umur 13 thn dtg suh i ajar cam ner nk join Fb, bape ek tahap umur untuk fb ni?dia cakap cikgu yg suruh buat..huhu..macam2)

Dipendekkn citer...golongan muda,student merupakan golongan yang paling ramai terjerumus dalam dunia maya ni kan.blog,twitter dan facebook. Selain remaja, golongan professional pon ade, surirumah pun ada, golongan kurang upaya pon ada kan. So, boleh dikatakana semua golongan ada lam dunia maya ni.nak cari lebih ramai kawan?kat dunia maya ni ada ramai....cam i lah ramai kawan didunia maya berbanding dunia reality..hehhe =p,nak cari bf,gf,bff pon boleh...scandal?..leh gak..hek2..

waallahualam....

Nota comel: suke share2 masalah

ngan kawan alam maya


Saturday, April 24, 2010

eiyDa:: Dengki maknenyer tak bersyukur::

Bismillah

Mud hari ni...mula2 bese jek...pastu rase sedih..pastu jeles..pastu dengki..pastu emo..adui..penangan moon caming ginilah kot.huhu..nak2 lak bershare2 citer ngan sorang kwan di YM..huhu.bertambah2 lah T____________T i dibuatnya..air mata bergenang jek.I cam ni lah xleh bc/dengar masalah owang len..i jd sedey...sob sob..nak2 masalah tu same ngan ape yg i lalui..huhuhu

Kes satu--->> Dengki aka jeles:

Pasaan dengki berdengki ni jd lumrah kita sebagai manusia kan.kes dengki ngan adek badek..ngan kwan2..ngan jiran2..ngan sape saje lah.Xleh tgk org len dapat lebih dr kita.Xbek, dose.tapi kalo lam kes bila asek org len jek dapat pe yg die nak..tapi kita??.nk dapat satu pon ssh.Cam ner?.huhu.sedikit sebanyak pasaan dengki tu tetap ada. dah xleh nak elak...walo dah cuba banyak kali.Pe korang rase kalau ape yang org len mintak kompem akan dapat..walhal harga bende tu riban2...bukan ringgit2..huhu...tapi korang?..huhu T_____T i xsuke lah pasaan cam ni...plz la eiyda....jgn childish lah..no lah..huhuhu..xbek la..

Kes dua ---->> Bersyukur

Korang pernah tak fikir yang korang ni serba kekurangan, xder duit...sengkek....duit gaji da hbs..xcukup duit dak beli ipon..ipad..lappy..macbook..blackberry..huhu..korang tau tak masih ada insan yang bergelar mansia yg kehidupannya daif lagi ssh. Bukan setakat henpon, telefon rumah pon xder....tahan lapar berhari2 dengan teguk air kosong..huhu T______T .sanggup wat ape keje aje asalkan dapat duit (keje halal)..sanggup tebalkan muka pinjam sane sini..bukn meminta..tp kerana terpaksa...untuk teruskan hidup.Sebab tak nak susahkan family, ayah yang sedia ssh..Makan nasi hanya berlauk kan telur dan kicap?(itu dah kire special) hanya ada 2 helai baju?..rumah sebesar ruang tamu korang dikongsi satu family...situ lh bilik, situlah ruang tamu..huhu T___T.Bersyukurkah korang dengan apa yang korang ada skang? YA ALLAH..aku bersyukur dengan apa yang KAU kurniakan pada ku dan keluarga ku.Jauhkan lah aku dr sifat2 yang tidak Bersyukur kepada mu ...Kau murahkan rezeki kepada hamba mu itu Ya ALLAH..Ringankanlah bebannyer Ya Allah...

**Motif disebalik dua kes diatas ialah....jauhilah sifar dengki atau jeles..bersyukur dengan apa yang korang ada...dengki untuk kebaikan tu xsalah..sekurang2 korang akan berusaha untuk mendapatkan pe yg korang inginkn kan.huhu...(jeles tentang seautu yg logik itu ng i xsalah) huhu )T_T.

**Try korang tgk rancangan Bersamamu...der yg cakap ranvcanagn tu tunjuk kn yg kite ni lemah..suke meminta2..tp bg i tak..sebb tanpa rancanagn cam ni..kiter tak sedar yang masih ramai orang2 yg ssh kt luar sana.jauh lebih papa dan kedana dr kita.

** sangat insaf bila tgk orang ssh..orang kurang upaya..sebb i faham pasaan dorang..kalo la i ni kaya raya..der duit berjuta2 nak je i tolong dorang tu semua..huhu..tp pe kan daya kan..i hanya leh berdoa untuk kesejahteraan dorang jek.huhu..sebb tu i xsuke tgk Bersamamu..sebb i akan nanges..sebak tengok kesusahan dorang menepuh dugaan untuk terus hidup,huhu..bukn sebb i xsuke.

Nota Comel: mud dengkis kang ni.T_T


Thursday, April 22, 2010

eiyDa:: Rogol & Pensel dalam alat sulit::

Bismilllah..

Entry khas & pendek sahaja untuk petang ni :
Baca Keratan akhbar kt bawah ni..n korang tepuk dada tanyer hati korang..hurm..

GOMBAK: Seorang remaja lelaki bukan sekadar merogol rakan sebayanya, malah turut menyumbat sebatang pensel ke dalam kemaluan mangsa dipercayai bagi tujuan suka-suka.

Tindakan terbabit hanya terbongkar selepas doktor menemui pensel sepanjang empat sentimeter itu yang masih ‘tertanam’ dalam kemaluan mangsa.
Difahamkan, mangsa berusia 14 tahun berkenaan tidak menyedari kewujudan pensel itu yang dicucuk suspek ke dalam kemaluannya sejurus selepas memperkosanya dalam kelas pada 13 April lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Rosli Hassan, berkata mangsa yang juga anak terbuang dan tinggal di rumah kebajikan sebelum ini dilaporkan menjadi mangsa rogol yang berlaku dalam kelasnya di sebuah sekolah di Rawang di sini.
Menurutnya, dalam kejadian terbabit mangsa dirogol ketika waktu rehat ketika kebanyakan pelajar kelas berkenaan keluar untuk makan di kantin.

“Namun berdasarkan siasatan, suspek turut ditemani beberapa rakan lelaki lain yang bertindak sebagai ‘penjaga’ yang berkawal di pintu kelas. “Rakannya itu dipercayai menutup pandangan dari luar supaya perbuatan rogol terbabit selama lima minit tidak dilihat sesiapa.

“Rakan suspek dipercayai sengaja bersubahat dan polis akan memberkas beberapa lagi pelajar lain dalam tempoh terdekat,” katanya ketika ditemui di pejabatnya, semalam.
Menurutnya, mangsa yang diperkosa suspek dihantar ke Hospital Selayang untuk menjalani pemeriksaan lanjut.

“Agak mengejutkan apabila mangsa tidak menyedari kewujudan pensel yang dimasukkan suspek ke dalam kemaluannya sejak lapan hari lalu. Doktor yang melakukan pemeriksaan mengeluarkan pensel itu.

“Hasil pemeriksaan lanjut juga mendapati mangsa sudah mengandung sebulan. Ini sekali gus membuktikan mangsa pernah diperkosa sebelum ini,” katanya.
Ditanya sama ada mangsa dirogol suspek sama, beliau bagaimanapun enggan mengesahkan perkara itu berikutan pegawai penyiasat belum mengambil keterangan kali kedua daripada mangsa.

“Fakta terbaru ini mungkin menjadi petunjuk baru mangsa pernah diperkosa di lokasi lain di sekolah sama. Setakat ini, suspek pelajar lelaki itu direman enam hari untuk membantu siasatan,” katanya.


* Ape nak jadi lah ngan budak2 skang ni kan..nak salahkan sape?..mak ayah?cikgu?atau pun mungkin jugak budak2 skang da semakin canggih dan cerdik!...semakin menjadi2 masalah sosial macam ni..lepas kes buang bayi..kes rogol dengan cara yang sangat2 dasyat dan extream..huhu T___________T..WTF!!!

* Mintak dijauhkan hal2 sebegi pada kawan2, adek2 dan ahli keluarga T_____T

* Jatuhkan hukuman yang berat..kalo boleh sebat...tak pon jalankan jek hukum HUDUD!! pangai cam Nates!

Sumber : Harian Metro Khamis 22042010

Nota Comel: Semoga Allah
mengampunkan dosa2
dan kekilafan Hambanya..Amin


Wednesday, April 21, 2010

eiyDa:: Bila PMS dan Moon coming Terjah ::

Bismillah

Auucchh!! saket pewot memulas2..nak berak bukan..tapi adess..knp sakit sangat perut ni..mencucuk sakit pinggang..semua adelah. Pastu mud kureng jek..muke masam cam asam boi, muncung leh ikat riben semua tak kena. rase geram kat semua oran..xder mud nk wat keje deting pon mls jek.Nak tengok adamaya pon xder mood gaks..apekah?.ahha. Ni namanyer gejala Premenstrual Syndrome (PMS) atau lam bahasa melayunyer Pra-Haid iaitu gejala fizikal, psikologi dan emosi yang boleh datang sehingga 14 hari sebelum seseorang wanita didatangi haid.

Meh nak share sikit ngan korang pasal PMS ni. Bukan untuk kaum wanita sahaja..untuk kaum lelaki jugak, supaya korang faham situasi kaum wanita apabila Moon coming.Tak der la korang asek nak salahkan kaum wanita jek bila hal2 ni berlaku kan...cakap semua ni alasan.no no ok!

Gejala

Terdapat banyak gejala sindrom pra-haid atau PMS, antara yang biasa dialami ialah:

  • tekanan
  • mudah marah, naik angin{mosimage}
  • mudah penat
  • sakit pada sendi, belakang
  • kembung perut /buncit
  • sakit kepala
  • tumbuh jerawat
  • sukar tidur
  • naik berat badan
  • sembelit
  • selera makan berubah
  • sukar beri tumpuan
Pencegahan

Antara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkannya ialah dengan:

  • elakkan atau kawal tekanan
  • dapatkan tidur secukupnya
  • mandi air panas
  • minum teh panas diperah limau atau lemon
  • untuk perut cramp, minum teh peppermint atau chamomile
  • stabilkan kandungan gula dalam darah dengan makan sedikit tetapi kerap
  • lebihkan serat daripada buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang
  • elakkan daging merah dan makanan berminyak, berlemak
  • kurangkan gula, garam (sodium) dan kafein
  • amalkan bersenam
  • segelas susu panas dengan serbuk kayu manis mungkin membantu
  • Coklat
Berapa lamakah satu Kitaran Haid?

Biasanya ia akan berpanjangan sehingga 28 hari tetapi ia bergantung kepada individu tertentu. Kamu boleh menganggap kitaran yang 21 hingga 35 hari sebagai normal. Hari pertama kitaran bermula merupakan hari pertama kamu datang haid. Ia akan berakhir sebelum haid kamu yang seterusnya bermula.

Kiranya sebulan sekali adalah wajib kamu didatangi haid.Ada juga yang datang 2 bulan sekali atau 1 bulan 2 kali.Tu tak normal namanya.Haid ni sangat tak selesa, akan selalu berpeluh, rimas, tak selesa dan rasa tak yakin.

Jenis-jenis Pad


Panty Liner
Kegunaan selepas haid/kandungan darah haid semakin kurang
Boleh di gunakan setiap hari untuk keselesan



Overnight Wing
guna pada waktu malam untuk elak dr kebocoran.
Maxi Wing
Guna Sehari-hari pada waktu siang @waktu haid kurang/sedikit

Pada suami2..ayah2..abang..adek2 atau pakwe2 sekalian.sila take note yer..senang kalo nak mintak tolong belikan..hehe..bukn der wing maknenyer leh terbang tau! hahah..ader safegurd sebenonyer..heheh =p

Sumber : klik sini
Nota Comel: Time datang moon
rase comel jek.heheh =p


Tuesday, April 20, 2010

eiyDa:: Mengidam dengan aksi TERlampau::

Bismillah

Dah petang2 ni idea mmg xder...tp nk gak update...sejak dari semalam, i rasa cam nak makan nasi minyak...siyes beb!!...ngidam terlampau2 dah ni.
Tapi bila i suara kan di fb dan twitter ramai lak yg salah faham..cakap i nak kawen..bukn..bukn tu lah.i nak mkn nasi minyak..bukan nak kawen..mentang2 kawen jek mkn ns minyak kan..nnti i kawen, i wat spegety..hahha =p

I mengidam nak mkn nasi minyak yang umi i buat lah dan semlm der cakap kat umi,hari Jumaat lah..sebb time tu i cuti, abh cuti, umi cuti, adek i pon cuti.
Pastu kan abah i nyampuk..opsst..cakap..tamau la nasi minyak..jumaat ni semua cuti, umi wat nasi beriani. Heh! nasi beriani?? i nak nasi minyak!!! bukan nasi beriani...tapi takpe lah..as a anak yg taat, solehah lgi cun i pasrah jek..HAHAH.poyo..dah abah nak mkn ns beriani..xpelah i mengalah.HOHOHO T__________T. Abah siap cakap nk beli daging kambing...nk wat dalca..huhu..tapi I TAK MAKAN KAMBING! SEBAB KAMBING TAK MANDI!!! hohoho =p.
Kalau dapat makan nasi minyak ngan AYAM GORENG BEREMPAH, pastu GULAI DAGING letak potato banyak2...siap ngan ACAR buah ke..acar timun ke..perggh.....meleleh ayaq liuq cheq!! hehheeh..slupppprr..lap2 balik..ngeeeeeeeeeee....Ade yang mkn nasi minyak ngan lauk AYAM GULAI, DAGING MASAK MERAH ngan ACAR..i lebih suke ayam goreng. lalalala

Hope dapat lah mkn.... cis!! macam org preg jek i ni ngidam2 bagai..mybe sebb da lm kot tak makan..almaklumlah da 3 minggu aka 3 kali Jumaat umi xde kt umh..bz jek..xder sape nk masakkn..i??..xreti lah..hek3..kalo beli bile2 pon boleh..tapi tamau..i nk yg umi masak gak..xpe2.kite tunggu next week.huhuhu T_________T

Nota Comel: Bila leh mkn nasi minyak
free ni heh?..sape nk
kawen..jemput aii tau!! =p


Monday, April 19, 2010

eiyDa:: Dia amat bersyukur kepadamu Ya Allah ::

Bismillah..

Hari tu i der buat kisah seseorang yang i gelarkan sebagai "DIA" dan ramai yang nak tau sape "DIA" tu..huhu..kali ni i nak sambung sikit lagi kisah "DIA" ni..n than seperti entry yang dulu..tak perlu ditanya sape gerangannye yer.huhu T____T.

Kisah Si 'DIA part 2 :

Seleps 10 tahun segala kesakitan dan dugaan yang ditempuhinyer, dia kini sihat seperti dulu.Walaupun keadaan fizikal yang tidak seperti orang lain, kini bergelar OKU , dia bangkit untuk meneruskan kehidupan.Cuba untuk berdikari seperti orang lain yang sebaya dengannya.Cuba sedaya upaya yang termampu untuk membalas segala jasa dan pengorbanan ibu dan bapanya yang selama ini tidak pernah jemu untuk memberi sepenuh kasih sayang dan memberi semangat kepadanya.Begitu juga dengan kakak,adek2,abang2 dan anak2 sedara yang disayanginya.

Dia sedar terlalu banyak wang, masa dan tenaga kedua orang tuanya habis semata-mata untuk melihat die sihat seperti sedia kala.Untuk melihat dia tersenyum gembira dan selalu ketawa.Kini dia sedang berusaha untuk membalas semua itu, mungkin tidak dengan wang ringgit, tapi dengan kasih sayang dan taat setia pada kedua oarang tua, hanya itu yang termampu buat masa ini.

Dia selalu berdoa pada Ilahi semoga diberi kesihatan yang baik kedaua Ibu bapanya dan jugak pada dirinya.Bersyukur kepada Allah kerana masih ramai insan yang sudi menerima diriya dengan seadanya tanpa merasa malu dan segan.Tidak dinafikan dirinya yang serba kekurangan sedikit sebanyak memberi sedikit tekanan dalam hidup seharian, tetapi dengan berkat doa dan kesabaran die tekad untuk meneruskan kehidupan tanpa pedulikan kata orang sekeliling. Alhamdulillah YA Allah..begitu besar anugerah mu kepada nya.Cekal kanlah hatinya Ya Allah...dia Redha dengan semua ketentuan mu Ya Allah....

Dengan tubuh yang tak setaraf dengan umurnya sekarang, dia tekad untuk bekerja dan berdepan dengan semua orang.Tekad untuk terus berusaha dan teruskan hidup, tekad untuk berjaya, tekad untuk terus tabah, tekad untuk berani dan tekad untuk menerima segalanya dengan hati yang tabah.Walaupun kekadang hatinya mudah tersentuh T____T.

Sekarang, dia semakin yakin dan berani untuk berdepan dengan apa sahaja cubaan dan rintangan yang berlaku dan yang akan berlaku.Cuma satu dalam fikirannya, bolehkah kawan2 yang belum pernah bersua dapat menerima dirinya seadanya??....Wallahualam...

Nota Comel: setiap kekurangan
pasti
ada kelebihannya.


Sunday, April 18, 2010

eiyDa:: strawberry sangat sweet & cute that way i like!! hohoh ::

Bismillah..

First nak ucapkan takziah buat family Arwah Achik Spin yang br jek meninggal dunia semalam akibat dari kemalangan jalan raya yang agak ngeri.Semoga roh arwah dicucuri rahmat.Amin. Dari Allah kita datang, kepada Allah jua kita kembali.Waallahualam..

Second, tamau cakap banayak..jux nk share2 ngan korang pic2 yang i google dan i nmkn sebagai:
All about Strawberry..

Cincin

Rantai

anting-anting
Cincin
Hair Clip
Kerusi
snow cap
Payung
keychain
Snow Cap
Bantal
Speaker

Thumbdrive
Nota Comel: orang cakap
strawberry ni
melambangkan
keseksian ehhe =p




Saturday, April 17, 2010

eiyDa:: Untuk Mat2 bunge & Minah2 bunge::


Bismillah

Bunga..wah..sape tak suke bunga kan..xkisah lelaki ke pompuan ke..sebab bunga ni cantik..wangi..nak2 kalo Roses...rite?..n dapat lak dr org yg kiter sayang+kenal+teman rapat+family.Yang lelaki kalo suke bunga.dapatlah gelakan Mat Bunga..hek2..tp xpe..sweet n Romantik..meh2 bg bunga kat i....pernah dapat Roses dr kwn2 jek..pakwe belom pernah..watata..n beli banyak2 ms g cameron taun lepas..lololo =p

Korang tau tak makne disebalik warna bunga2 Roses yang ada?.meh i nk share sikit..i google dan telah di terjemahkan..ehhe..

Red Rose
Yang ini adalah yang paling jelas. Ini bermakna "Aku cinta padamu." Ini merupakan asmara dan cinta.
Deep Pink
Ini bermakna "terima kasih". Jika seseorang yang anda kenal melakukan sesuatu yang baik untuk anda, merah muda dalam mawar adalah cara yang baik untuk mengatakan "terima kasih".
Regular Pink
Sebuah mawar merah muda merupakan kebahagiaan. It's great untuk memberikan mawar merah muda untuk pasangan anda mengatakan, "Saya sangat senang dengan hubungan kami."
Light Pink
Sebuah mawar merah muda bermaksud "simpati". Bila seseorang telah mengalami kerugian yang kemudian mawar merah muda adalah cara yang sangat baik untuk mengekspresikan belasungkawa anda.
White Rose
Sebuah mawar putih melambangkan kepolosan dan kemurnian. Ketika digabungkan dengan mawar merah (selanjutnya lihat bawah), itu merupakan "kesatuan".

Yellow Rose
Sebuah mawar kuning melambangkan persahabatan dan mengambil berat. Ini adalah hadiah yang sempurna bersalah untuk diberikan kepada teman atau memberi kepada orang yang dicintai bila anda hanya ingin mengatakan "aku peduli". Ketika diberikan ke teman itu juga bermaksud "Saya senang dengan persahabatan kami."
Lavender Rose
lavender Sebuah mawar adalah simbol dari "jatuh cinta". Apabila anda memberikannya kepada seseorang yang anda katakan "Aku telah jatuh cinta dengan anda dan saya terpesona oleh anda."
Orange Rose
Sebuah mawar adalah simbol dari keinginan. "Aku ingin anda" atau "Aku ingin mengenal anda lebih baik" adalah mesej yang menghantar mawar oren.

Black Rose
Tidak pernah memberikan seorang wanita kulit hitam meningkat, kerana Seronok, sayangnya, dibuat arti menjadi "mati". Ini tidak mudah untuk mencari dan beberapa menyatakan bahawa mereka tidak benar-benar "ada". <--yg ni siyes i tak faham hhohoh T_T
Blue Rose
Bunga mawar biru melambangkan "misteri" dan kepada orang lain "mencapai" mustahil. Sebuah mawar biru yang diberikan dapat melambangkan kekurangan pasangan anda.

Mawar Putih dan Merah
Bila anda memberikan bunga mawar merah putih dan bersama dengan seseorang, itu adalah simbol dari penyatuan dan perpaduan. "Semoga kita selalu bersama sebagai satu."

Nota Comel: Red Rose Red Rose
Which is a sweet scent to the nose
So soft and smooth
It makes my heart move


Nuffnang