Wednesday, March 31, 2010

eiyDa:: Bila banyak masalah..ape nak buat??arrgghh!!!:::

Bismillah...

Ramai yang nak tau sapa si 'dia' kat entry yg lepas tu.Tapi nanti2 lah yer..nnti korang tau jugak sape dia tu....hehe..kalau si 'dia' tu...i cam ner?Occay!! forget it yer...bukak entry br..=)

Kita ni manusiakan sudah semesti ada masalah.
masalah akan membawa kepada perasaan benci,geram,marah,bosan,tension,emosi.moody,stress dan banyak lagi lah.macam mana cara korang atasi perasaan2 tersebut terutama perasaan yg tak best. supaya ianya tidak terlalu mengganggu kehidupan seharaian korang.Cara korang mengurangkan perasaan tersebut.kalau i, akan try la atasinya selagi i boleh..kalo da tak tahan sangat...i layankan aje..huhu..orang cakap..lebih baik cegah daripada merawat ek..ke salah?..huhu i da lupe.Masalah ni boleh dibendung..jgn dismpan..takut terjadi masaalh len.

Bosan/xder keje:

Kalau time bosan duduk kat rumah..nak2 time cuti hari jumaat.Xder plan nak kemana-mana..bangun tido da kol 12.00 pm kowt..hehe..pastu kemas2 umh bagai....n than da xtau nk wat pe...ha..tu la keje i..x sms atau dengar lagu lam my henpon..xpon layan games kt mybronyer psp.kalo der movie best i layan tgk movie ngan lappy..huhu..hilanglah bosan tu...kalu der rezeki nk gn broadband la plak..hehhe..tp kn pk gak..kalo hari2 xbosan ke..asek online jek..sah2 xjd keje i nnti.heheh.

Tension/Marah/Moody:
Perasaan ni biasa kalau untu kaum perempuan..bila waktu moon coming..hormon tak stabil..moody jek manjang..huhuhu.Kalau i, makan jek lah keje kot....suke mkn coklat...xder coklat..i colek2 jem2 coklat lam peti es..dapat eskim potong pon masyukk...tapi kalo coklat..peberet mmg kender bueno lah..dtg moon salu nk kinder bueno lah...br best..cudburry pon orite! heheh.InsyAllah..dapat la mereda kan pasaan2 mengarut tu..heheh..jgn pk gemuk k..mkn jek..ahahah

Lost @ Hilang arah:

Pernah tak korang rasa lost atau pun rasa cam hilang arah...xtau pe nk buat...rase kehilangan..huhu..sebaik2nya korang buat solat sunat,banyakkn berdoa,mintak pertunjuk dari Allah.Tak pon baca Al-quran.I pernah dulu tak boleh tido..pk bukan2..hilang arah..sedey..mood tk tentu..tension..bila i ambil wudhuk..berserah pada Nya..baca Al-Quran..Alhamdulillah...akan rasa lebih tenang..Mungkin kita terlupa akanNya. (baca yassin setiap mlm Jumaat..InsyaAllah berkat hidup kita)

Stress:

Stress mybe terlalu banyak kerja sehari-hari tak pun banyak masalah yang tak selesai2..xcukup rehat..biasalah kita ni manusia..kalau xder masalah..bukn lah hidup namenyer kan.So kalo i, i suke tengok gambar2 laut...sungai...sawah padi yang menghijau, sedikit sebanyak boleh wat fikiran i tenang...dan lega..hilang la sekejap masalah2 tu.lebih baik kalo amek cuti n pergi bercuti...spentkan lam setahun tu...pergi bercuti kemana2 tempat cam pulau ke..br best..thn ni..mybe nk ke Pulau Kapas..tak pun Pulau Redang....family trip...thn lepas dah ke Cameron Higland thn sudah ke Tasik Kenyir..heheh..tak sabar nk g bercuti lagi..=P

Letih/xbermaya:
Best jugak kan..kalau sekali2 kita bermanje2...di spa..hehe.i tk pernh la lg wat urut atau massaage kt spa ni....mandi bunga ke..mandi susu...cam best jek kan.Kalu korang der duit lebih2 tu boleh la try kowt.I wat ms ni lom penah buat lg..masuk tu pernh la kowt...massage2 tu akan menghilangkan segala tekanan..lenguh badan sebb terlalu lm atau bnyk bekerja.Elok untuk badan..kompem akan rase segar bugar seperti br lahir..cehwah..over kamoo..hehe

Tu jek lah...antara tips2nyer..hehhe...salu kalau i dalam tekanan...der mslah...salah faham ngan ke..xpuah hati ke..i akan ngadu kt kawn2 lam tenet ni..sape yg jd mangsenyer?..heheh..TQ pada yg sudi berkongsi mslah ngan i...sekurang2nyer tak lah berat sngt mslah yg ditanggung..luahkan..akan simpn..sape2 der mslh..leh gak share2 ngan i..InsyaAllah..akan ditolong setakat mampu.heheh..

Nota Comel: jgn simpan segala masalah..
takut akan terjadi
masalh jiwa. huhu



Monday, March 29, 2010

eiyDa:: Terima kasih Tuhanku..kerana berikan kekuatan pada 'Dia'::


Bismillah..


Hari yang mendung...berbaju kurung PINK sambil termenung...hurm...rasa macam tak sihat aje hari ni..nk demam lg kah?..adess...asek bersin2 jek dari tadik..batuk2..sakit tekak..huhu..T____T kenapa lemah sangt i ni yer...asek sakit jek...agaknyer cuaca sekarang yang sekejap hujan..pastu panas..dan i kurang minum air kosong..huhu..padan muke.

Bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan pada diri kita, jangan selalu merungut dan mengeluh kan.Tak elok dan tak baik..ape hukum kalau kita asek menguluh huh..sane..huh sini...nampak macam kita tak bersyukur kan..huhu.tak semua manusia ni perfect dan tak semua bernasib baik.pada yang bernasib baik..jangan sekali-kali kita menghina pada yang kurang bernasib baik, ingat..kita ni hanya hambaNya yang hidup sementara didunia ni.Kita semua sama disisi Allah..sebab DIA yang mencipta kita.Semua ciptaannya adalah sebaik-baik kejadian.

Kisah si 'Dia'

Itu yang selalu 'dia' ingat bila tiba-tiba hati ada terdetik perasaan kurang berpuas hati dengaNya..cepat2 ingat yang Allah selalu bersamanya dan ciptaannya adalah sebaik-baik kejadian. T__T....bersyukur engan apa yang dianugerahkannya padanya.
Ingat apa yang Allah kurniakan pada kita hanya pinjaman...bila-bila masa sahaja DIA boleh ambil balik.hari ni kita sempurna..mn tau esok2 kita kemalangan..da xsempurna..xder kaki..xder tangan..lumpuh??...mintak dijauhkan...

'Dia' pernah jatuh sakit...dari seorang yang sempurna..terpaksa gunakan tongkat + kerusi roda untuk bergerak. Berumur belasan tahun ketika itu...Dari badan yang sehat, jd kurus cengkung, dari seorang yang heppy berubah menjadi moody dan emo. 'Dia' mula terasa benci dengan semua ni...selalu bertanya knp ?..knp tak orang lain? knp?knp?...telah hilang lenyap segala cita-cita dan masa depannya.Gelap dan kelam T___T...berulang alik ke hospital...cucuk sane sini hingga hancur pergelangan tangan...xray sane sini...CT scan..MRI segala jenis mesin...wayar dimasukkn ke badan..sangat sakit!!hanya Tuhan yang tau....tidak dapat sambung belajar lagi..Ya Allah begitu besar dugaanMu...

Tapi lama kelamaan dengan kesabaran mak abah yang langsung tak mengeluh..'dia' jd kuat dan mula bertekad untuk menjadi manusia yang kuat...tak boleh lemah.Kn selalu bersyukur...semua yang terjadi ada hikmahnya.

Dan Alhamduliilah...skang selepas lebih 9 tahun perkara tu berlalu....'dia' semakin sehat..dengan sedikit pembedahan...berkat doa dr semua orang yang tersayang. Berkat pengorbanan dr mak dan abah jugak adek beradik.Walaupun kedaannya tidak lagi seperti dulu. T________T.

'Dia' da berani berdepan dengan masyarakat...walaupun ada yang menghina..megutuk dan gelak kn .Tapi dia kuatkan hati...Allah selalu ada...berusaha untuk manjadi seorang manusia yang bersyukur dan anak yang baik.Orang cakap..pengalaman mematangkan diri...cam tu la 'dia' agaknyer..sekarang 'dia' tak heran dengan pandangan orang lain..janji heppy dengan hidupnya dan xmenyusahkan orang lain.huhu.

'Dia' selalu berdoa agar diberikan kekuatan untuk menempuh sagala dugaan dari Allah....dipermudahkan jalan kehidupannya....diberikan kejayaan dan dilindungi dari segala perkara-perkara yang tidak baik serta diberikan kesihatan yang baik.InsyaAllah.

Semoga 'dia' kan terus kuat dan tabah....sama2 la kita berdoa...Amin.

update:

** jangan ditanya siapa dia...si 'dia' bukan si "dia" ku**

Nota comel: Allah selalu ada
tidak pernah tidur..
dan tak pernah lupa
pada Hambanya


Saturday, March 27, 2010

eiyDa:: Asek jaga hati orang..sape nak jaga hati i:

Bismillah....

Hari ni, misi telah berjaya...TQ lagi skali buat Cik Adek Cun i...ni memang banyak betul membantu kakak mu yang lemah lg lembab ni..heheh..natikan pezen dari i yer..hohoho =p

Kali ni, nak cakap skit lah soal 'jaga hati orang lain'. @ 'puaskan hati orang lain' selalu dengar kan...kenapa kita kena atau mesti nak jaga hati orang lain ataupun nk puaskan hati orang lain, sedangkan,kadang-kadang tak ada sape pon yang nak menjaga hati dan perasaan kita.
Apa yang kita buat, kita lakukan mesti untuk orang lain.takut orang terasa lah, kecik hati la, marah lah, xsuka lah kan. Bnayk komplen apa yang kita buat, apa yang kita minat.

Kalau yang da boyfie tu sanggup berubah contoh dr bertudung ke free hair semata-mata nak puaskan hati kekasih hati...tu xpatut...kalau yer pon nak jaga hati..agak2 la kan. Ade gak yang jenis akan rasa xsedap bila ada orang yang komplen something...mesti nk buat, sebab nk jaga hati orang lain. Selalu jek mengalah dalam semua hal, xkisah lah dengan adek beradik, mak ayah, saudara mara walhal ngan kengkawan skali pon. tak berani nk tegur sebb takut akan ada yang terasa hati...Tamau mengadu sebb tak mau orang len yang kn marah...tak bangkang pe yg disuruh, sebab takut di cop melawan..huhu...patut ker cam tu?..macam bodoh kan..huhu..

Puaskan hati orang lain untuk kebaikan ok lah kan..ni kalo semua hal nk kena pikir orang lain..pe kes..nk wat something..pikir dulu kang pe kata orang...lantak la pe orang nak kata,..jnji pe yang kita buat tu xder salahnyer pon..len lah kalo buat perkara-perkara yang tak elok, mesti fikir 2, 3 kali dulu b4 buat.Manusia ni mmg tk boleh tengok orang lin lebih atau kurang sikit..ada jek la yang nak mengata...mulut manusia kita xboleh nk tutp..pot pet2 jek kejenyer..

Tak salah kalo nk berbuat baik...tapi Tuhan pon marah kalo kita asek menjaga hati orang sampai memudaratkan diri sendri..tu namanya..menzalimi diri sendri kan.
Nampak perfect ke kalo kita selalu jek berbuat baik pada orang len tanpa mengira buruk baiknyer?..Kita aje yg nk kena ikut pe yg disuruh...tapi dorang ada ke amek tau pasaan kita?...kita buknnyer malaikat....kita manusia biasa,,ade hati dan perasaan..

Buat baik berpada2...buat jahat jangan sekali...buat banyak kali..heheh...kes terlalu menjaga hati ni, lame2 leh jadi kes buli...i tak cakap orang len..i cakap kt diri i ni ha...baik sangat...adess..lomah botoi eden ni ha...nak2 dengan org yg i br kenal..mengalah jek kejenyer...takpe2..tu jek i tau...hohoho..sebab i rase, bukan i saje tapi...i xsuke nk panjang2 kan hal..so bila i yg mengalah..kes tu akan settle..kan..huhu..walopon kekadang wat hati i tergurus..almaklumlah..hati kapas..huk3.so jadi serba salah.....hope i akan dapat ubh tabiat ni...kurangkan sikit kowt...huhuhu T________T

Nota comey: perasan rendah diri salu datang..
ssh nk bendung..


Wednesday, March 24, 2010

eiyDa:: Best ke ada Blog dan bergelar Blogger::

Bismillah

Agak-agak lah kan ada bape juta ek Blog lam dunia maya ni..fuhh rasenyer tak terkire kot. Kenapa korang buat blog?..kenapa i buat blog?? erm..baru terfikir ni. Ada yang buat blog ni sekadar untuk suke2 jek, mengisi masa terluang, ada jugak yang buat blog sebab duit, ada jugak yang berblog sebab nak cari publisiti dan tak kurang jugak yang buat blog untuk meluahkan perasaan tak puas hati atau pun tempat untuk melepaskan kentut..eh..melepaskan geram dan marah.huhuhu

Bagi i plak yer, i buat blog ni mula-mula tu sekadar untuk suke2 jek.Untuk megisi masa2 terluang i waktu bejerja, disamping melatih jari jemari ni menaip sambil otak pun boleh berjalan seiring..cehwah.ayat xleh blah.heheh. i ni buat blog ikut mood..dan keadaan semasa. Ekceli da 3-4 blog yang i ada b4 blog Miss_eiyDa ni..n than semua tu i da delete...cuma tinggal satu lah..yang pasal Angkasawan Negara tu jek i tak delete.hehhe..sayang la plak kan. Bila da bosan i delete..bila rasa nk buat, i akan buat lagi..tapi kali ni i macam da betul2 serius dengan dunia blogging ni. Mybe i da mula jumpa dengan blogger2 yang best..baca blog dorang yang banyak info...dapat share something yang berfaedah...so dengan tak sengaja minat i pada dunia blogging ni makin membuak2 g2.hohoho..dan hope sangat blog ni akan kekal..InsyaAllah..Mula serius berblogging ni sejak tahun lepas kot..tapi xla seserius mn pon..

1st2 dulu..i nak letak iklan NN pun tak tau cam ner..hehe..bila da letak..xamek kisah pun iklan tu ada ke tak ke..hidup ke keras kejung ke..wat dunno jek..huhu..skang i da makin amek berat pasal en.NN walopon earningnyer tersangatlah cipoooottt...huhu..pastu letak lak advertlets..agak2 en.NN ngan Puan advertlets tu fight tak ek..hehe...
pastu der hati la plak nk letak
Innity..walopon tau yang blog i xlayak..gatai gak tangan ni reg n than esoknyer dapat lah emel... ErroR! hahha padan muke i..sape suh gatai sangat nk ngorat2 miss Innity..kan da kn reject..malu i..wahaah..

Soal domain lak..i lebih suka guna free...motif?? sebab bila da free maknenyer..percuma n bila da percuma maknenyer..tak perlu bayar! yeay..i mmg suke brg free pe..lalalala...biarlah dulu domain+ hosting sendri..
(i tak tau ape kelebihan bila ada domain+hosting sendri ni..leh sape2 terangkan tak?..plz2..T____T.)

Nanti lah bila idea da mencurah2,br i beli domain..hosting tak kot..huhu..banyak lagi pasal blog,blogging,blogger yang i tak tau..i salu lah baca,.,,yang otai2 ni cakap pasal..earning..traffic...itu..ini..i xtau pape pon..blurr terus..adess...SEO ke pe?..wahaha..sumpah sesumpah i tak tau ape2..yang i tau..wat blog..letak iklan..yg cipoot tu,dats all. Nak edit coding2 HTML pon tak tau cam ner..huhu..betapa ceteknyer pengetahuan i sal blog ni kan. sikit2 boleh la..da la i tak pernah langsung belajar sume ni. Nak edit header pon kn mintak tolong orang bagai..huhu T______T.

Dulu i guna WP pastu g tukar guna Blogspot jek..sebb bagi i agak ssh lah nk gn WP..memeningkan..huhu..dan i still ingt kata-kata seorang blogger ni...' i xbape suke masuk /komen blogspot sebb ssh lah..' huhu..whatever ok! xnak masuk n komen sudah lah...ada i kesah ker?..tapi i suke jek masuk blog mane2 xkisah..blogspot ke...WP ke..semua i komen jek..ssh tu jux alasan kot..xpe2..wahai blogger otai..sampai skang i suke masuk blog u ok..heheh jgn mara arr... walopon u tak pernah sekali kot masuk blog i ni..hek3.

Pendek kata..i buat blog sebab i suka menulis/menaip..share2 something...belajar sesuatu yang baru...menambah ilmu yg cetek ni...cari lebih ramai kenalan. Soal duit tu i tak kisah sangat pon sebab i tak pandai.huhu. Kalo der kontes yg menarik dan mudah i akan join...tu jek lah sebab2 kenapa i berblogging.

Korang lak cam ner??

Nota Comel: sangat heppy bila
ada blogger lain
yang sudi baca
n komen di blog i.
Thanks a lot!


Tuesday, March 23, 2010

eiyDa:: Mudakan Si Tua ::


Bismillah..

Aktiviti i hari ni..cam bese lah kan...online la manjang time keje ni.kang da balik umh mmg dah xleh nk online langsung la..huhu..

Ringkaskan citer la yer..hari ni i memperbaharui atau meng'new'kan ape yang lame atau pun muda kan si tua.hahah ayat xleh blah ok!
Da bosan seh..asek tengoh theme2 yang same jek kat my twitter,my firefox pon..n my blog.. header jek lah..heheh.theme akan ditukar jugak esok luse tulat tunggeng..ehhe =p

So i pon godek2 lah.Da xder keja kan..keje kt cc bukn banyak pon..kekadang jek time kasteme mintak tolong taip atau print.huhu..

New theme 4 twitter :
bunga-bunga cinta g2...hehehe
Ni lak theme FF :
Cupcake..nampak sedap kan..rase nak gigit jek LCD i neh..hahha =p


Yang ni lak header blog. cantik tak..heheh simple tapi bg i cantik..bukan i pon yang buat ade lah cik ader manis ni tolong buat kan..hehe..TQ cik adek manis ku..lalalal =p



Ok lah tu jek entry untu hari ini..semalam i da update 2 entry lam masa satu hari..ehheh...so..esok i update lagi..kot...nk kn cr info dulu..kn mimpi basah eh..mimpi best dulu malam ni..heheh...

Monday, March 22, 2010

eiyDa:: No Sweat!!!



Bismillah..


Ok..project alpha instant cash blogging week 4 telah pon bermula...kali ni bercerita tentang No Sweat kalau dalam bahasa melayunya disebut sebagai Tidak kering atau berpeluh la. Kalau sudah berpeluh, mesti sinonim dengan bau kan. Siapa kat sini yang tahan dengan bau peluh?..eeuuu..i tak suka ok.Nak-nak yang selalu berpeluh di bahagian ketiak.
Bayangkan ketika sedang berasak-asak dalam Lrt atau pun bas, lepas tu kena berdiri sambil angkat tangan lepastu ketiak berpeluh dan basah T___________T mesti malu kan.

Banyak sebab yang boleh buat kita berpeluh, selain dari berlari.Contoh macam korang tengah berdebar-debar tunggu giliran nak interview,makan makan makanan pedas dan panas, berjemur tengah-tengah panas,buat kerja-kerja rumah.Bila ini semua berlaku apa akan jadi? semestinya berpeluh dan berbau badan tu. I ni bukan jenis berpeluh sangat, sebab kerja pun duduk aje tak banyak bergerak.Tapi sekarang ni musim panas, so walaupun tak banyak kerja still juga berpeluh time keluar lunch sangat tak selesa.Terpaksa ke toilet untuk sembur perfume.kalau da selalu macam ni, cepat lah habis pofume tu kan.

So untuk menghilangkan bau peluh dan sentiasa selesa apa kata try guna Adidas Action 3 ni.

Kompem la No sweat punya lah lepas ni.Sape yang selalu berpeluh tu i sarankan sangat supaya guna, sebab i tak suka berpeluh dan juga tak suka orang yang berpeluh.Masyam2 jek bau..ucuk tau..HAHAHA...


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions


eiyDa::Di Tag dengan soalan susah nk jawab::


Bismillah.

Ayoyo..tadik on9 jek twitter dapat tweet dr cik abang ni....cakap..kamoo telah di Tag. Alamak ai...nayer heheh..tak pe lah..i buat yer cik abang..hehhe..;p

1) Siapakah diri anda di rumah..?

Anak ke 3 dr 7 beradik..kat umh i paling kecik..comey dan sweet haha.. poyo =p

2) Siapakah diri anda di samping rakan..?

Penasihat tentang masalah hati dan pasaan kot...hehheh..

3) 5 benda yang anda idamkan tapi belum tercapai..

-Kereta-mini cooper (lesen lom ada.. duit lagi lah haha) =p

-Rumah

-Black Berry

-Hosting +Domain sendri

-Nak g umrah ngan umi n abah

4) Siapakah nama pasangan anda..?

Belum ada calon heheh

5) Ceritakan 5 perkara yang paling anda tak suka tentang pasangan anda..?

Tak ada calon..so xder lah ceritanyer kan..

6) Bila tarikh anda couple..?

Belum tau lagi

7) Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda..?

Belum rasa camner pahitnyer..huhu

8.) Lagu tema cinta anda.

Lagu2 xmen..hehe

9) Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda..?

Belum ada calon..so kalo boleh biarlah dapat yang serba serbi sederhana..InsyaAllah..

10) Tag 10 rakan anda yang lain

sape yer...xyah lah tag..hehehe..sape nk wat leh jek wat...=p

Nota Comel: dapat banyak tagged
tp xsemua terjawab..


Sunday, March 21, 2010

eiyDa::Tak nak tinggal ngan mak awak..boleh??::


Bismillah..


Alhamdulillah..lately da mula hujan kt kawasan i ni..br lah best a.k.a sejuk..heheh..Syukran2...kalo panas pon..xlah panas panas cam b4 ni kan.Nyaman jek.dah banyak hari kot tak update ni...balik kg 3 hari...sebab mak cik i der wat kenduri sikit...kenduri kesyukuran sempena menantunyer da preg 7 month..xder lenggang2 perot ok..hehe..buat solat hajat dan makan2.

Nak cakap sikit la pasal tinggal ngan mertua ni kan.i respect la ngan wife kazen i n i..sebb dia xbekerja dan tinggal n gan mak mertua (mak cik i lah).Suami die (my kazen lah) bekerja pagi..balik petang.So die ok jek...rajin wat kerja...mybe sekepala ngan mak mertua kot. Lagi pon mak cik i tu sebaik2 baik manusia kot..xreti nak marah2 orang ni..salu marah anak2 die jek..hehe..

Kalo i lah kan...mybe i tak la sesanggup die kot nk tinggal ngan mak mertua..walhal i lom kawen lagi...yerlah..bila da tinggal satu bumbung...ngan mak mertua, ayah mertua..adek2 dan abang2 ipar mesti rasa kekok kan..xselesa..xbebas.Nak pakai seksi2..xleh..aurat...nak darring2 nak manje2 ngan suami pon xleh..kn kontrol2..ahaks..poyosss.. ;p.

Dapat mertua yang banyak songeh lagi lah...mau penin kepala ni..tu tak kena..ni tak kena..tu salah..ni salah kan...adess.kalo korang cam ner?..nk ke tinggal ngan mertua??..my sis yg pertama agak bertuah kot sebb xder mertua..suami die anak yatim piatu..huhu..so, time cuti sekolah ke..cuti raya ke..xder nk fight2...mesti balik umh umi i punyer..hehe..my sis no 2 lak mertua owang utara..so..setiap kali ct..kn bahagi2 lah..thn ni umh umi..thn depan umh mertua...fight2 la jugak..tapi kena la faham..sefahaman dan tolak ansur tu paling penting kot.

Lagi satu..perempuan bila da bersuami..suami lah orang yang wajib dia turuti daripada mak atau ayah kan..dan suami pulak..Ibu adalah orang yang lebih penting dari isteri..isteri boleh di cari..tapi ibu? mn nak carik ??so kn selalu la beringat...terutama pada kaum perempuan..

Kalo yang bekerja tu..nak2 kalo dua2 bekerja..sebaik-baiknyer dok la asing kan..xbeli pon sewa umah jadilah..dari tinggl ngan mertua or family lagi susah..nak elak dr adanyer salah faham dan bermasam muke..kang terkecik hati ke pe..lagi susah..

Nanti kalo i lak kan..xtau lah kan..jodoh tu ditangan Tuhan..kalo dapat yg yatim best gak kan..hahhaha...kalo dapat yg der mak ayah pon best...besar sikit family kan...Yerlah nak2 yang menantu pompuan..kn la salu jg diri...kena pandai amek ht mertua..kena tau wat kerja2 umh..masak..adoyai..xdapek nk bayangkan ni..

Sejak dua menjak ni..mode 'kawen' jek knp entah...


Nota Comel: jangan dapat
mertua cam lam citer
Ibu Mertuaku
dah lah..huhu



Tuesday, March 16, 2010

eiyDa::Dah Bersedia Tamatkan Zaman Bujang::


Bismillah


Sekarang cuti sekolah kan...so bila sebut aje cuti sekolah, mesti korang da boleh agak ape yang salu oarang kita buat.pe dia? melancong?? yer2 betul..lagi2..pe ek..ala..pe lagi kalau bukan kenduri kawen la..heheh.
Ramai la yang kawen cuti2 sekolah ni.Ada yang umo br masuk 18 da kawen..der tu dah nk masuk 40 thn..tak gak kawen2....persoalannyer sekarang perkahwinan ni dikira dr segi umo ker? atau pon dr segi apa?..

Persediaan Sebelum Kawen:

1) Cukup dewasa dan matang:
Ni penting...bila kita da dewasa...matang..pemikiran pon akan auto jd matang..xkisah lah umo br 18 pon kan..pe guna kalau umo dah 40 tapi tak matang2..perangai macam budak2..tak pikir masa depan..orang cam ni..xwajib kawen la kot..ssh nnti.

2) Bersedia dr segi fizikal dan mental:
Korang da bersedia nak ada isteri/suami...ada anak2..ada family?..da bersedia nk tinggal kan zaman bujang korang...xder lg nk enjoi2 cam dulu?...korang da boleh kawen...bersedia nk berkomitmen...bila da kawen..lam kepala cuma ada family..masa depan...zaman enjoi2 da berlalu...

3) Pandai menguruskan hal rumah:
Paling2 penting..nak2 untuk kaum perempuan..try tgk bilik korang cam tongkang pecah ke cam library?? .heheh kemas ke bersepah??baju da basuh?da kemas?...pokok pangkal kena rajin. Kalo rajin..semua benda akan kemas dan mudah nak dibuat..Jangan malas2..

4) Pandai Masak
Masak ni..bukan ssh pun kan...belajar lah kalau xreti. Bila da kawen, kena la tau masak..tak kan suami nak mkn lauk kedai jek hari2 kan,..boring tu.da la masa bujang mkn kt kedai..da kawen pon still mkn kt kedai gak??xpatut..masak tu penting tak susah caye lah.hehe..antara nak ngan tak nak jek.Suami suka mkn masakan si Isteri sedap ke tak sedap ke tak kisah..jnji dapat rase air tangan isteri..banyak pahala tu..cehwah.kawan i cakap ni tau.heheh

5) Tamatkan stady dulu:
Sekarang ramai yang kawen ms ngah belajar lagi..tak salah kan..tapi bagi i lah..agak ssh..bile berkomitmen ngan 2 benda sekali..mn nk belajar, mn nk jaga suami. kalo i..biar hbs belajar dulu br kawen...kalo da jodoh tak kan kemana.

6) Ekonomi yang kukuh
Da bekerja tetap..der gaji bulan yang cukup..der kereta/motor der rumah.. xkisahlah sewa ke beli ke..korang mesti xnk tinggal ngan mertua kan.bukan maksud i kalau xder sume ni xleh kawen tak..tapi kalau ada lagi baik..

7) Ilmu agama /Ilmu rumah tanga yang cukup
yang ni penting....untuk membimbing suami/isteri dan jugak anak2 nanti..br lah dapat keluarga harmoni dan bahagia dunia dan akhirat

Ini pendapat i lah...mybe korang ada tips laen sebelum nak kawen ni.Ingat Perkahwinan bukan hal main2 yer...kalau boleh biarlah Perkahwinan tu kekal hingga ke akhir hayat, bukan setakat anak cucu aje.Sekali Seumur hidup..bukan berkali2 seumur hidup.
So buat keputusan yang bijak.Berkahwin bukan keran nafsu semata-mata..

Wassalam...


Perkahwinan Menurut Islam:
Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ijab dan qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam .
Perkataan
zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina. (wikipedia)
Nota Comel: kalau semua tu korang
dah ada
tapi tak jugak kawen..
mungkin
belum ada jodoh..
jodoh itu rahsia Allah..



Sunday, March 14, 2010

eiyDa:: Siapakah Aku Sebenarnyer??...jeng3...@__@::


Bismillah..


Dari semalam i berusaha gigih segigihnyer cr driver audio untuk lappy HP Mini 110-1042TU PINK ni.Tapi tak gak dapat..semalam mintak tolong ngan si yash dan anarm..tak gak dapat.hammpess..pe nya masalah.

Hari ni pun sambung lg buat... try n error dengan si yash, dr pagi die layan i..tolong i..tp tetap gak hammmpess..adess..dah xtau nk wat pe..yash cakap fowmat jek..peh..mlsnyer i..nk kn back up balik..isntall driver bagai..adess. Neway..thanks bebanyk lah yash..ko lah sahabat aku..sayang ko muaxhhx2 hehhe.Lupekan lah sal lappy tu...nk jek campak lam longkang..peh..sabo sabo. ;p

Oleh sebb tahap kebingungan dan tahap kepeningan melanda lagi..dan juga tahap agak kesebukkn hr ni..sebb i keje sorang2...xleh nk gerak kemana2 pown..huhu..i nk update lah blog ni ngan entry yg sangat mengarut a.k.a annoying. Skang sangat glammer ngan ayat "annoying" kan..wallah...

Jux nk tanya lah pendapat korang tentang 3 nama tersebut:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

stoberycoklat
(dilaman twitter)

Puan Sri eiyDa Hidayah
(Dilaman facebook)

Miss_eiyDa
(di blog ini)

*Korang boleh bg pendapat korang tentang nick2 i tu..adakah i ni len lam tweet,lam fb dan jugak lam blog..

* Korang mesti xkenal i kan..yer lah..bukn penh jumpe pon..jux bg pendapat tentang perangai atau sape i ni lam dunia tenet /alam maya ni.heheh..sombong ker?mengade2 ker?gewdiks ker?entah pape ke?perasan ker?.pe2???..jux komen yer..huhu

*Nk kutuk ke, puji ke,mengata ke,marah ke,suke ke, pe2 jek lah..korang boleh luahkan..i bagi peluang ni..ehhehe...it's ok..i janji i tak kan terasa hati pon..huhu..

*Keikhlasan korang amat dihargai...

Yang baik tu datang dr Allah...dan yang buruk tu datang dr i...
so akan diberbaiki kesilapan dan keburukan itu...InsyaALLAH...


Nota comel: entry paling
sengal ni..

sape tk suke jgn dilayan yer.
hehe












Thursday, March 11, 2010

eiyDa:: Adakah anda si kembar Burung Biru Itu?::


Bismillah

Kebuntuan ekceli hari ni..@_@ tadik bukak cc lewat coz temankan mylilsis bl baju untuk dinner di Uitm akhir bulan ni.Penat melayan kecerewekan die..baju tu xlawa..xcantik,xglam,xblink2 ades..sabo jek lah.Last2 jumpe gak yg die berkenan.

I xsabar2 nak online ekceli..ehhe..da cam gian jek..adakah i ni da addict ngan dunia internet?atau lebih tepat lg dengan twitter??..ades..agagagag...mybe...huhu..tanpa twitter satu hari..leh buat jiwa kekosongan..peh..ayat xleh blah betul..heheh.;p..

Antara tanda-tanda korang Twitter Addict

1) Celik mata jek..perkara pertama yang akan korang buat ialah online...twitter pastu baru blog atau pon fb...mesti trs update status korang..'samat pagi'...atau..'huhu ngantuknyer..tido balik!' hehhe ;p

2) Mesti update atau tweet apa sahaja yang korang buat, dimana sahaja korang berada dan ape yang korang sedang lalui...

3) Setiap hari mesti ada korang dalam twitter kalau tak dapat online guna lappy atau pc,, guna henpon pon jadilah. hehe ;p

4) Akan ada yang tercari2 korang kalau korang xberonline di twitter walhal hanya untuk sehari sahaja..bak kata dorang..bila korang xder..sunyilah twitter tu?..hek3 ;p

5) Lebih banyak bercakap pot pet2 di Twitter berbanding di alam nyata ;)

6) Kebanyakkan pembaca dan pengomen blog korang adalah dari followers/kawan2 di twitter

7) Korang akan cakap ekceli taip apa sahaja di twitter dan share2 ape sahaja story /prob walhal korang xkenal pon siapa dorang tu...

8) Mak ayah, adek beradik mula perli2 korang....'sengeh2..ngah twitter la tu" ( yang ni i salu kn hehhe )

9) Korang lebih ramai kawan di twitter berbanding di alam nyata..

10) Makan ingat twitter, mandi ingat twitter, tido ingat kt kawan2 twitter...pendek kata pe sahaja yang korang buat...Twitter tetap lam hati korang. hehe (melampau2 la tu kan ;p)

Cukuplah 10 jek kan..kalau ikut kan banyak lagi kot...korang tambah la sendri yer...lagi sekali entry ni xder kene mengena ngan sesape...tu semua tanda2 yang i alami.hehe..
so am twitter addict!...;p

Nota comel: Twitter banyak
membantu dalam
banyak perkara..
kalau tahu
menggunakannye. hehe ;p



Tuesday, March 9, 2010

eiyDa::Berjogging ke blog setiap pagi sangat sehat occay!!::


Bismillah


Setiap hari bila bukak jek cc i ni...and than i akan on pc2 yang ada.I duduk kat kerusi empok ni, dan i akan..............ONLINE!!!! yeehhaaa...yippii....ni lah yang i tunggu2 setiap pagi bila nak keje. Sampai adek i cakap, ala..ko ni rajin sangat nk bukak cc awal2 sebb nak online kan..nk bukak twitter, blog, fb kan kan..huhu..lantak i lah...bweekkss..jeles!! ahha tu lah i ngan adek i..gaduh jek kejenyer....;p

i bila klik firefox jek, perkara 1st yang akan i bukak twitter, pastu blog..i akan tengok komen2 yang ada...reply komen..pastu tgk kt shoutbox kalau ada yang tinggalkan jejak..i akan jejak lah blog dorang balik..BLOGWALKING tu la keje i setiap hari tanpa rasa jemu.

Ciri-ciri blog yang paling i suka :

1) Blog Tutorial
I ni bukannya pandai sangat bab2 IT ni..almaklumlah belajar sekerat jalan jek.Banyak yang i tak tau, tapi i suka belajar dan diajar.I suke benda2 baru ni..bila baca blog2 yang banyak tuto ni akan akan praktik kan..i akan d.load dan try.hehhe.

2) Blog Informasi
Blog yang banyak bagi informasi yang terkini dan berfaedah.Boleh tau perkara yang sebelum ni i tak tahu atau pun yang i kurang pasti. Blog banyak pengisiannya...tentang suma hal lah.bila masuk jek blog tu, mestia kan ada something yang boleh diambil sebagai panduan..

3) Blog Pelik
Pelik bermaksud...dalam blog die tu sume bende yang pelik2 jek..heheh...kekadang boleh penin bl masuk..tapi heppening..sebb penulis yang slamber dan agak poyo dicitu wikiki..;p

4) Blog Perihal Artis
Suka lah jugak baca gosip tentang artis ni..kang kalau ada yang bertanya, tak lah kita ternganga tak tahu kan..ehheh..up to date la katekan..

5) Blog Kelakar.
Blog yang cam ni sesuailah dibaca bila bosan atau pun tengah tension..Boleh gelak terbahak2 dibuatnya.Pic3 yang kelakar, vedao yang sengal dan sebagainya.sangat best ok!

6) Blog Macam-macam Ada
Macam-macam ada dalam blog ni..info..tuto, kelakar, pelik..pendek kata semua dalam satu lah.

5) Blog Peribadi
suka jugak lah baca...ada yang suka luahkan perasan sedih, heppy tak puas hati dalam blog peribadi kan.So, bagi i tak ada yang salah pon..mybe sebagai pembaca..kita boleh bg kata2 semangat atau pun berkongsi something.Tak dinafikan ada yang tak suka dan anggap bloh tu entah hape2..lantak lah..da blog die kan suka hati dia lah.,nak baca masuk..xnak baca tak payah la masuk dan kutuk xbaik tau. *ter emo*

I masuk jek sume blog i rase best, xkisah blog WP ke, Blgspot ke i ni bukan jenis pilih bulu pun..wikikiki...;p.
Blog {dot}com ke, {dot} net ke, co {dot}cc ke...blog free ker..berdomain ke..hape2 ke..i tak kisah..kalau i rase best i baca..pastu komen..pastu tinggalkan tapak kaki..ehhehe...
I tabik spring la pada blogger2 OTAI kat luar sana..berblog siap boleh dapat duit bagai kan..peh..best tu..teringin seh nak jadi cam korang...hehe. +.+

P/s : Bila ada blog akan bergelar blogger yang akan selalu berblogging wat entry baru ada masa akan blogwalking untuk tambahkan followers dan meningkatkan traffic. Kalau salah tolong betul kan yer..heheh ;p

Antara blog yang i suke ialah semua blog yang tersenarai dalam followers i tuh..dan blog yang UPDATE!!

Nota comel: blog i cikai
tapi suka baca
blog otai2
hehe ;p



Sunday, March 7, 2010

eiyDa:: Tips Untuk Menjadikan Twitter Itu Best ::


Bismillah...


Sekarang makin banyak sosial networking kan... Facebook, Twitter , Myspace,Friendster,Tagged... kalau yang chating2 lak YM, tak pun skang der Gtalk.. dan banyak lagi lah. Tapi sekarang yang paling femes Facebook la kan...tapi antara Facebook dan Twitter i lebih reffer pada Twitter.Bukan i cakap Facebook tak best, Tapi kalau diberi pilihan, i akan pilih Twitter.Motif??..bagi i Twitter lebih best la, leh dapat info dengan cepat, dapat tau ape yang berlaku kalau pandai follow orang yang rajin tweet hal2 yang baru.

Still ramai yang tak tahu apa itu Twitter dan ada jugak yang cakap xreti cam ner nak guna twitter ni..yang terdekat my bro,my sis, my kazen..agak2 i la kan..i sorang jek kot yang aktif Twitter ni lam family..aagagaga ;p dorang cakap mcm bosan aje ..hahha...meh nak bagitau cam ner nak buat bertwitter tanpa rasa boring atau pun bosan atau pun tak tahu..heheh..
first korang mesti ada akaun Twitter dulu..pegi reg cepat..dan pandai pilih nickname yang best2 ok..hehhe ;p

Tips bila Bertwitter:

1) Friendly/Tak sombong

Kena pandai berkawan..jangan sombong.Kalau pepagi..petang atau pun malam..ada antara followers korang yang wish selamat pagi ke, malam,petang, bagi salam ke...korang jawab arr tweet dorang...nampak lah yang korang ni menghargai kedatangan dorang waktu tu..korang perasan kehadiran dorang.tak luak pun kan kalau reply tweet tu..contoh kalo salam...bukan ke wajib dijawab tapi sunat diberi kan kan..
kalau korang tau hari tu besday salah sorang followers..tak salah kalau wish kan..pastu katekan der yang tweet berita sedih/heppy ke..korang reply la...takziah ke..tahniah ke..Amin ke..pe2 la yg sesuai ngan tweet dorang..nmpk carring disitu ok!

2) Jangan terlalu serius:

Selalu jek serius...i ni jenis yang kuat bergurau, i tak nafikan lah.Maybe ramai yang tak suke ngan tweet i kan.heheh..tapi bila kita bergurau-gurau ni, makin ramai yang akan suke ,orang akan anggap yang kita ni jenis tak kisah,tapi kena berpada-pada jangan TERover mengarut, kang ada yang meluat. Jangan jugak over serius..lg susah..kang ade yang cakap kerek lak kan..heheh

3) Jangan Emo:

Ni lagi satu..i paling2 tak suke.Tweet jek mesti nak emosional, tweet hal-hal yang berkaitan ngan cinta lah, masalah itu ini, kalo yang perempuan kutuk lelaki..yang lelaki kutuk perempuan,huhu..kalo kekadang tu mybe ok..tp kalo selalu..tiap kali tweet mesti emo..fuhh..ssh mau dilayan..huhu

4) Jangan Meroyan:

Mybe ada yang xtau maksud meroyan dicini.Bukan meroyan orang perempuan lepas bersalin tu yer..tapi lebih kurang la kot.Tweet cakap sorang-sorang, seolah2 dituju kan pada seseorang di Twitter. Kes tak puas hati mybe.

5) Syok Sendiri:

Ada jugak sesetengah tu yang suka tweet something yang 'cam bagus'..entah betul ke tak xtau..bukan kiter leh nampak kan.hehhe..contoh macam..wah..pakwe encem tu senyum kat i lah atau pun, sedang mengorat pakcik posmen..hahhaha xpun hari ni da 40 kali i tercirit..oppsst.. ;p

7) Tolong -Menolong:

Ni lagi satu, bila kita da berkawan..walopon hanya dalam alam maya..tak salahkan kalo kiter saling tolong menolong.Kalau ada antara followers yang ada prob, pe salahnya kalo kiter tolong.Ok..i selalu dapat bantuan dari kawan2 di Twitter ok..sangat suke.best dan dorang tak kedekut ilmu.Janji kiter pun kn lah saling tolong jugak baru adil kan.Bila nampak tweet dorang mintak bantuan ke hape..n than korang tau..xsalah kalo..xbanyak pun, mybe setakat nasihat atau pendapat pun da memadai.

8)Rajin RT:

Yang ni pun penting gak.RT atau pun Retweet bermakna kalau ada followers korang yang tweet Blog update atau apa info atau promosi...korang kena la rajin RT..bila korang RT...makin ramai yang akan tau...mybe korang ramai folllowers...so followers2 korang pun akan tau jugak..faham tak?..tak faham?.wat2 faham2 la yer..hahaha i xreti nk explain cam ne ni..;p..pada yang di RT tu..say lah TQ yer..hehhe

9) Berscandal & Gaduh

Ok..yang ni xtau la nk cakap cam ner..kalo korang aktif bertwitter mesti perasan kan hal ni...scandal sane sini..pastu heboh la kat Twiiter.. n than gaduh...putus..pastu maki hamun satu sama lain..pastu da gaduh..perli2..huhuhu sangat tak best ok.Tu jek.;p
* Moral..berkawan berpada-pada*

Itu aje kot tips untuk hari ini. Laman Twitter sekarang da jadi macam tempat berchating..ada yang kata da jadik macam MiRc..pe tu ek..serius cakap, i tak pernah pun cuba atau guna laman Chating MiRc tu..heheh selalu guna Ym jek dari dulu sampai la sekarang.
Bertwitter jugak boleh menambah kenalan, list dalam YM,Gtalk dan follower/pembaca di blog..boleh meningkatkan traffic blog anda.. tak ke bagus tu kan.

* korang boleh jugak usha2 blog ni --->> twitter-a-holic untuk lebih banyak info pasal Twitter.
*kalau ada yang terasa tu..am so sorry k..tak berniat lansung nak mengata korang
* i tak cakap kat sape2..i cakap kat diri i sndri..
* Jangan lupe follow i yer stoberycoklat


Nota Comel: macam-macam
jenis manusia ada
dalam dunia maya ni. ;p



Thursday, March 4, 2010

eiyDa::Lelaki yang selamber atau Perempuan yang suke bergosip??


Bismillah..


Entry nak cepat..heheh esok i cuti..sepatutnya hari ni pun i cuti sebab Hari Pertabalan Sultan Miza, Sultan Terengganu.Tapi oleh sebab i ni rajin lagi cun, i keje jugak lah.lalalalal...nak kena bayar tripel kat i ni kan..tapi sape nak bayar?..diri sindri lah nampaknyer.heheheh ;p

Nak bercakap soal Perbezaan Lelaki & Perempuan (lebih kepada soal berkawan)

Lelaki:

Kalo berkawan memang ramai sangat..ngan semua orang die berkawan.Pastu kalau nak paw ape2 selamber aje..padahal br kenal 10 minit.nak2 kalo bab paw rokok...rokok sebatang boss..heheh dengan muke yang slamber badak gitu.kalo kaum perempuan ni, macam segan2 sikit dah berkawan lame pon still segan nk mintak pape kan...

Bila salah faham jek, mesti nak gaduh.Bukan setakat gaduh biasa siap pukul2,penumbuk, ajak geng belasah lagi..pastu ssh lah nak baik balik.huhu...paling takut bila tengok lelaki bergaduh ni..ngan adek beradik lelaki pun sampai boleh tumbuk menumbuk..adesss...cam sorang kwn i ni..bergaduh ngan adek die...tahun lepas..sampai sekarang xbaik2 lagi..da macam bukan adik beradik..susah kalo dua2 ego tak nak mengalah..huh... =.='

Jenis yang cakap depan2 trs kalo tak puas hati ngan sesape terutama ngan kawan2...xder nak bergosip2, nak mengumpat2..huhuhu..ko terasa hati ke ape lantak..ahhah tu lah kekadang bila tgk lelaki ni berborak.selamber jek..sound2..hohoho..

Bercakap kasar dengan kawan-kawan dorang.Mybe bg dorang tu da biasa, tapi bagi i yang perempun ni rasa cam alamak ai..kasarnyer..hehehe..panggil kawan-kawan dorang ngan nm ejekan..cam bulat, lonjong, pendek,black,cicak banyak lagi lah..yang panggil nama bapak pun ada..heheh sesuke hati jek kan. Mak ayah bg nm bukn men best..der lak panggil cam tu.bagi dorang rileks jek.ahhaa ;p

Bagi lelaki...kaum adam yang maskulin..pergi spa..mekap..pakai bedak tu pondan a.k.a bapuk..hehhe..tapi bg perempuan ok jek..maskulin meant kemas, smart,sweet..fuuuhhh....gentleman gitu...



Perempuan:

Kalau berkawan pun ramai jugak tapi tak seramai lelaki la kot.Kalo berjumpa mesti salam, pastu berlaga pipi muah sane..muah sini..selamber jugak depan2 orang....tak malu pun kan.kalo lelaki ada ke yang buat cam tu (kat Malaysia lah) dan lagi satu kalo terjumpa kawan lama yang da bertahun-tahun tak jumpa...siap jerit2..lompat2..pastu peluk2..depan2 orang..hahha selamber jek lam..tindakan rifleks namenyer tu...heheh kalo kaum lelaki? kontrol jek..padahal terkejut giler...hehehhe ;p

Seboleh-bolehnya nak menjaga hati kawan-kawan dorang.kalo ada yang puas hati, dorang akan mengadu kat pihak lain mintak pendapat pastu br cakap.tak nak kawan tu terasa atau kecik hati...akan tolong kawan-kawan selagi terdaya, tak berkire sangat.heheh

Suka mengupat belakang2...dan semua orang tak kena...heheh..oppsstts sorry k..bercakap ikut pengalaman ni.Perempuan memang suke bergosip ok..nak2 kalo yang suri rumah tu..cam xder keje kan..heheh..yang bekerja pun tak kurang jugak.kenapa la yer?.mungkin sebab da jd tabiat dorang..gosip2 ni sebab tak berani nak sound2 direc cam lelaki.dah kawan wat hal depan mt...xnk sound..tp jaja ct sane sini..huhu..sangt tak elok..ok..

Kalo bergaduh lak..mulut aje yang bising...pot pet...jerit2 cam orang xbetul...tarik rambut.tarik tudung gaduh sebab?..rebut boyfie. apekah??wat malu jek..ehhe..yang si kawan ni percaya kt kawan die kengkunun atas dasar percaya pada kawan baik tup2..boyfie men kayu 3 ngan kawan baik hahah ayat da penin.heheh..faham2 la yer...

Perempuan boleh berkawan dengan pondan dan pengkid, i pun der kawan yang ala2 lembut...cute gitu heheh ok jek..xder hal..yang keras kejung tapi prempuan, pengkid la tu..ok jugak..xder hal...
tapi lelaki?..boleh ker?. i tau..kaum lelaki ni kalau nampak jek pondan...maki habis2 ..punyer lah benci meluat...kekadang ade yang sengaja carik pasal ngan pondan atau pengkid ni..sebab dorang panas hati tengok kaum2 yang 50/50 ni.heheh..pe lah salah dorang kan?..ehhehe dorang pun manusa jugak..

ape lagi yer?.banyak rasenyer..tapi ni jek yg terfikir...hehehe..cukup lah kan. ;))

**Walau ape pun..Allah tu Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana kan...Perbezaan sikap tu perlu sebab dalam hubungan Lelaki dan Perempuan perlu ada persamaan dan kontranyer (perbezaannyaer)..kalo dah dua2 sama..da tak tau mn lelaki mn perempuan kan...

Nota comel: Perempaun yang
baik adalah
untuk lelaki yang baik
begitu jugak
sebaliknya...;)



Wednesday, March 3, 2010

eiyDa:: Miss January Yang Pendiam Orangnyer ::


Bismillah..

Setiap manusia mempunyai sifat yang berbeza.bak kata pepatah, rambut sama hitam, tapi hati lain-lain kan. tapi sekarang ni, rambut pun lain kalenyer... apetah lagi hati kita ni.

I nak cakap soal Bulan Kelahiran.Boleh percaya ke ek tafsiran mengikut Bulan ni?.mungkin tafsiran semata-mata. Kalau ada yang betul tu, hanya kebetulan agaknya.
I dilahirkan pada Bulan Januari, so bila baca erm..memang ada yang betul antaranya pendiam dan pemalu.hehhehe ;p

Yang xberapa betul pulak ialah setia pada segala galanya.huhu.. i tak berapa nak setia sangat pada sesuatu benda tu.tapi kalau pada manusia i lebih suke berserah pada takdir Allah.heheh ;) setia selagi mampu.
I jugak tak suka duduk rumah..tapi keadaan yang memaksa i untuk duduk di rumah kalo i tak keje..huhuhu..sangat bosan ok!

J
ANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik. (/)

* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. (x)

* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. (/)

* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. (/)

* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. (/)

* Pandai mengambil hati orang lain. (/) maybe heheh

* Pendiam kecuali telah dirangsang. (/)

* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. (/)

* Mudah mendisiplinkan diri sendiri. (x)

* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. (x)

* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. (/) xsure

* Cukup sayang pada kanak-kanak. (/) pada baby 0-3 thn.haha

* Suka duduk di rumah. (x) tp terpaksa

* Setia pada segala-galanya. (x)

* Perlu belajar kemahiran bersosial. (/)

* Sifat cemburu yang sangat tinggi (x /) depends lah ;p


* (/) : makneyer i setuju lah

* (x) :maknenyer i kurang setuju

Nota Comel : Pasangan sesuai untu si Bulan
January ialah?..ho3 ;p


Tuesday, March 2, 2010

eiyDa:: cikgu oh cikgu i luve cikgu tau ::


Bismillah


Kerja.lepas da habis sekolah rendah, sambung masuk sekolah menengah pastu kalau result ok..gempak tip top, dapatlah sambung IPT laks..xkisah mane2 pun, dapat pilih course yang diminati kan.Lepas tamat belajar..dah ade kelulusan...xkisahlah Dip ke, Degree ke, Master, PHD atc atc..n than kerja kan.Tapi sekarang ni tak dinafikan mmg susah nak dapat kerja...kecuali yang amik profesyen perguruan..ye ke?aku pun xberapa pasti sangat lah.

Nak bercakap soal guru/ cikgu ni kan....dulu cita-cita i pun nak jadi guru.hehhe.sejak dari sekolah rendah lagi, mybe sebab umi i seorang cikgu.Time kecik2 suke maen ngan adek2..i jadi cikgu, adek2 i jd anak murid...tapi tu dulu lah.Realitynyer sekarang, i bukan guru..huhu..agak terkilan dicitu.. Qada' dan Qadar Allah tu xder sape yang tau kan.Dah ditakdirkan i tak jadik cikgu.huhu..

Dalam family i, boleh dikatakan majoritinya adalah pendidik. Umi , kak Long, Abang ipar, pakcik i, mak cik i,kazen2 i...ada yang jd ustazah, kaunseling,pensyarah pun ada.hehhe...Dalam setiap family tu mesti ada yang jadi guru..i pun xpasti apa sebabnyer mybe da darah pendidik kot kan..heheh...

Umi i lak selalu cakap, jadilah cikgu, senang..keje pagi / tgh hari ..balik awal..banyak cuti...banyak masa.Tapi skang i tengok, cikgu bukan maen bz..contoh cam mymom skang bukan maen bz lagi, balik lambat..hari2 ade meeting...huhu...akak i pun skang da mula komplen yang cikgu sekarang tak macam dulu, banyak kerja yang nk dibuat.entah, i xboleh nk komen banyak2 sebab i bukan cikgu.

Besarnya pahala bila jadk cikgu kan...yang penting kena ikhlas.Nak2 bila jadi guru feberet pelajar, sampai bila2 pun akan diingati.Tapi mybe cikgu akan terlupa, yerlah mengajar beriban2 pelajar yang bersilih ganti setiap tahun, pastu tukar sekolah kan.Teringat hari tu..datang seorang lelaki lam lingkungan 30 an menegur umi.
'salam..cikgu fatimah kan?ingat saya lagi"...berkerut2 dahi umi.mesti da lupa kan...dah lama... tapi tu lah, cam i cakap tadik..pelajar tak kan lupa pada gurunyer.Tu yang sangat2 best bagi i bila bergelar guru ni.jasa dan pengorbanan yang tidak akan dilupa hingga akhir hayat. Begitu besarnya jasa dorang. Mendidik, mengajar..tanpa guru xder lah Menteri..Prof..Polis...Arkitek atc atc kan..jasa Guru WAJIB di kenang.dats way lah ada HARI GURU kan.

Kawan-kawan i pun ramai dah yang jadi cikgu sekarang..ada tu yang mengajar sekali ngan mymom..ehhehe i pun ada gak tolong2 kawan-kawan i nak jd guru sementara..cakap kt dorang lah...pg PPD daftar pe semua kan..kalo kat sekolah mymom ada kekosongan..i xleh jd cikgu pun, i leh tolong kawan2 da best sangat dah.heheh ;p.

Paling xboleh blah, bila time oarang tanyer..mak keje ape?. i jawab cikgu..ooo mesti pandai ni kan..hohoho..kalau anak cikgu mesti pandai ker?..ehehhe...x pun, ala..anak cikgu..sebb tu pandai..uhuhu...xla..anak petani, nelayan lagi pandai pe kan.Try pulak tanyer dekat budak2 sekolah nak2 sekolah rendah dan perempuan..nbila bab cita-cita ramai yang aakn cakap nak jd cikgu..pengaruh besar kan cikgu ni.pengaruh yang baik.

Ambik contoh ank sedara i..xsuke makan..sume benda xnk makan..sayur lagi lah.Tapi sejak sekolah, da mula mkn..mkn sayur..pastu salu puji cikgu die.Papehal..bila buat something mesti cakap 'Cikgu Ros cakap makan sayur ni bagus'.hahah bila time ibu dia yang suh mkn..jgn harap lah. ;p pengaruh yang sehat.

Kenapa tetiba i buat pasal 'cikgu' ni eyh..? bukan sebb i da jatuh hati ngan cikgu encem ..tak..bukan..hahha erm..sebab tetiba i teringat kisah2 lama zaman sekolah dulu..hehehe xder keje kan i..lagipun, walopon i bukan cikgu, tapi i tau pasal cikgu bila cuti, bila hari sukan, bila OTI, bila itu, ini.hahaha.. ;p dah umi i cikgu kan.Gaji bila pun i tau. hahah ;p

Dan ramai jugak cikgu yang i kenal dalam internet a.k.a alam maya ni... macam Lady Nass, Judinbo, Sha_hir, err sape lagi yer...tu jek kot yang i tau... ok stop now,...da panjang sangat ni..kang ader yg skip2..pastu komen trs..sebab?,..bosan..hahah ;p


Nota Comel: Ridu dekat
Cikgu Norani... :(
banyak bantu i
ms i saket dulu


Monday, March 1, 2010

eiyDa:: Berurusan dengan lelaki buat anemia i hilang::



Bismillah..

Dalam mood yang agak mengantuk, motif??..semalam i tido lambat..lambat ker?..ala paling awal i tido pun lam pukul 12a.m..heheh ape yang i buat?..hurm..tgk tv jek lah, tak pun i layan men game atau dengar lagu kat mylappy.Tu lah yang i buat b4 tidur setiap hari.

Kes Pertama : Hospital & Anemia

Mengatuk sebab hari ni i kena bangun awal..lepas solat subuh da tak boleh nak sambung tidur cam biasa.Sebab i ada
appointmentt ngan doc pakar O&G kat Hospital. Appoiment pukul 9 a.m pegi hospital pukul 7 a.m. knp awal? sebb abh der meeting lak pagi ni.huhu tumpang die lah.Appoiment kol 9 a.m tapi doc datang pukul 10 a.m kepenatan muntut aku tunggu, duduk lelame.Hospital kerajaan la katekan, walopon da jumpe ngan pakar tetap gak lambt..sebb doc2 tu nak kn round2 kt wad..pastu msk labour room kalau ada yang nak terbersalin..heheh pandai i kan.Almaklumlah..i ni hospital da jadik rumah kedua.huhu.


Da lam 2 jam tunggu..last2 doc datang n nm i di panggil..timbang..berat i da naek 2 kg..erk..apekah??..huhuhu ..doc tanyer itu..ini..pastu wat ultra sound..hehe cam org preg lak yer..i lom kawen atau..xdernyer preg2.. ;p n than doc cakap..everything is fine..xder pape yg 'janggal' dicitu..Syukur... :). Semua pelik tengok i kot, sebab i sorang jek perempuan paling muda kat citu, yang laen semua kaum2 ibu..heheh..der yang tanyer preg bape bulan?..erk...der gak tanyer..keguguran ker?..adess..tak..bukan...hhohoho =.='.. i belum kawen..i cuma sakit sikit sahaja...kurang darah atau pun anemia.. tamau citer lagi lah..

Kes Kedua:Perempuan vs Perempuan

Tadik plak da 4 orang orang MPK a.k.a penguatkuasa bangunan yang i sewa ni datang wat pemeriksaan lesen.I tak renew lagi sebb still tunggu result rayuan pengurangan.huhu..

Ok, ekceli i nk cakap..tahun2 yang lepas penguatkuasa wanita yang datang wat pemeriksaan, tapi kali ni lelaki.Tak banyak songeh..baik..sopan dan yang paling penting SENYUM!. :).

Sebab kalau yang b4 ni..perempuan.peh..muke ketat giler ok..dah la cakap xpandang orang..sombong.Cakap lebih kurang, kasar..berlagak bagus..huhu..kenapa yer?.Sebab i perempuan cam dorang?leh wat sesuke hati..xperlu nk hormat kaum sejenis?..kalau ngan lelaki..lemah lutut la ko..huhu..geram giler..cakap kekadang cam kiter ni sengkek sangat..dorang leh tanyer 'knp nk wat rayuan?mahal ke?..xmampu bayar ker?'..peh ayat berdesing telinga.

I cakap cam ni kan bukan ape..sebb bukan kes i jek lah..da ramai yang dengar kes2 cam ni..
pompuan bile ngan lelaki lembut gigi dr lidah..cakap nyot nyet2..cam tu jugak sebaliknyer..bukan i nk kutuk kaum i lah..tapi ni i yang nampak.kalu i, i lebih senang bekerja ngan perempaun sebab i kalu ngan lelaki ni cam ala2 malu sikit..wakakaka...kang mulut terkunci jek xleh nk cakap..hahaha ngok ok!kalo ngan pakcik2 tu i ok jek..lalalala..

Kalo korang la kan..pernah kena kes macam ni...dan korang lebih suke bekerjasama dan berurusan dengan kaum lelaki ke perempuan agak2?..hehehe

*klik pada tajuk untuk komen & sorry tajuk entry sangt annoying..heheh



Nota comel: kalo zaman sekolah dulu,
cikgu perempuan
always anti
dengan
pelajar perempuan
kenapa
lah yer?.huhu



Nuffnang