Thursday, December 31, 2009

~eiyda :: GOoD Bye 2009::




SELAMAT TAHUN BARU 2010!!!
Bismillah..

Yey!! Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan oleh Allah Subhanautaala untuk bernafas dibumi milikNya yang luas ini.Amin Ya Rabbal Alamin..
Sebut tahun baru, mesti sinonim dengan perkataan AZAM BARU...ape azam baru korang untuk tahun ini dan adakah azam korang yang tahun lepas semua terlaksana?..

Tahun 2009 memberi seribu satu kenangan dalam hidup aku.Ada suka,ada duka.

:: Jan 09::~ Tinggal dirumah K.ngah di Puchong selama 4 bulan lebih-jaga mynephew yang baru lahir-Naily Iman Qaisara.aku jadi baby sitter..muahahaha..=))-sangat pewnat dan agak serik ekceli..heheh

::Mei::~ Mula bekerja balik, selepas 4 bulan aku amek cuti tanpa gaji-sangat saket hati bila semua hal cc aku jadi lintang pukang-bil xberbayar-sewa tertunggak-my bro yg sngt2 cuai-geram
~aku dimasukkan ke wad-sebab kurang darah@anaemia-selama 5 hari 4 malam-sangat saket bila kena cucuk+masuk darah 2 pain.huhu..~serik giler..huhu dugaan untuk aku tahun 2009

::June::~ Trip ke Cameron Highland ngan my family and my uncle's family,Pak din.sangat seronok

::Ogos::~ Mula seronok dengan berblogging~aktif menulis entry2 di blog dari WP bertukar ke Blogspot hak3.apekah?..sebab aku sangt zero ngan dunia blog..huhu..xtau mn yg lebih baik..antara blogspot n WP..huhu

~mula mengenali apa itu laman Twitter..hehe..ekceli dah 3 kali aku wat akaun..sebb 2 akaun aku telah di hack..huhu..kesian aku kan..hope stoberycoklat tidak akan di hack lagi..hopefully...huhu

~masih berkesempatan untuk menyambut bulan yang mulia Bulan Ramadhan Alhamdulillah bersama-sama family yang aku sayangi..Amin..

::Sept::~ lepas puasa mesti la araya kan..Alhamdulillah.dapat menyambut hari Raya dengan heppy...yiippi...

::Okt::~dapat berita sedih-makcik kat kg "mama" terkena serangan strok yang agak berat huhu -lumpuh separuh badan.Hope mama akan cepat sembuh dan redha dengan ketentuan Allah ini..huhu.mama pernah menjaga aku masa aku kecik dulu...Thanks mama...

::Nov::~menyambut Hari raya Korban~pakcik aku 'Abah' pergi menunaikan Hj di Mekah-

::Dis:: ~ Pertengahan bulan ke rumah k.ngah di Puchong-Shopping sakan di Mega end sales at The Curve-IOI Mall-Ikea-Seronok + Letih..

~26/12/09 dapat berita mengejutkan-kemalangan bas-kematian adek my bro inlaw-sangat terkejut sebab baru jek jumpa ngan arwah masa pergi Puchong pertengahan tahun tu.makan sama2.K,ngah cakap, arwah banyak puji keakraban family aku-salu cakap best family akak huhu-sangat2 terharu- peristiwa paling tragik untuk aku n family tahun ni...=((..Semoga rohnya tenang disana-Amin..

~31/12/2009~ Salah faham dengan umi..huhu sedih sangat..aku xnk jd anak derhaka..tapi kadang2..aku tak tahan jugak kalau ape2 hal melibatkan adek aku yg lelaki ni..aku aje yg akan kena..sume aku salah.aku sayang mak aku..am sorry umi..lenkali eiyda xbuat dah..umi nk marah, nak ape wat lah..eiyda redha jek..huhu..hari2 terakhir untuk 2009 yg amat menyedihkan.. *nanges*

Hope tahun 2010 akan memberi seribu satu Rahmat dalam hidup aku.Akan aku teruskan hidup ini dengan sabar dan tabah,kita hanya insan biasa yang tidak dapat dari masalah.Kalau ditakdirkan Tahun 2010 ini aku akan 'pergi' akan ku terima dan redha..akan ku bersedia, begitu kerdil rasa diri ini..banyak kekilafan yang aku lakukan, ingin berubah menjadi Insan yang lebih baik dan Taat pada Nya...InsyaAllah..

Selamat Tahun Baru...buat semua..my family, my fren di Twitter, facebook , Blog
dan dimana jua anda berada..luv u all..muaaahhhx2

Tuesday, December 29, 2009

~eiyda :: Lelaki dan 5G


S
emalam aku terbaca lam satu majalah (kreadit untuk Majalah Remaja)tentang antara perangai lelaki yang tidak disukai oleh kaum wanita/perempuan macam aku..hehehe..
banyak gak lah info yang aku dapat,bukan kutukan tapi sebagai rujukan.Ekceli aku dah pon publish (btl ke ayat ni) info ni ke Twitter ('5G' yg pompuan x suke pasal lelaki: Garang,Ganas,Gelojoh,Gementar dan GATAL.hehe.;-) ) semalam.Tapi cam nak share kat sini plak...sharing is caring kan..hehhe (^_______^)


1. Garang ~ mane ada perempuan yang suka kan lelaki Garang kan.Sikit2 nak marah, tengking2..pantang salah sikit naik angin..kecut perut beb..huhu..cakap elok2..lemah lembut baru gentleman namanyer.. ;)

2. Gelojoh ~ Ni lebih kepada soal makan kot.time makan Gelojoh giler, xder kesopanan dan kesusilaan langsung.tengok pon geli hakhak (sory kalo ayat agak kejam) makan mee rebus ngan tangan?oh no..pastu makan sambil minum air buncit nnti..huhu T________________T

3. Ganas ~ suka cari gaduh, pukul orang tu, pukul orang ni.macam nak tunjuk hero..pls la ok..itu bukan caranyer..merempit pon bagi aku dikira sangat ganas..xsuke2 :(

4. Gementar ~ terlebih cuak kot..heheh 1st date da berpeluh-peluh,menggigil..kalo cam ni susahla kan.cam ner nak wat bf.Lom pape da pucat..hakahak..tak jumpe ngan bakal bapak mertua lagi..nak jek pengsan agaknyer..heheh :P

5. GATAL~ini yang paling aku tak suka.Belum apa-apa da nak menggatal kan.depan2 kita boleh lagi nk mengorat orang lain, puji pompuan lain..pe kes beb.Pastu baru 1st date da mula cakap perkara2 yang xsepatutnya,nk pegang sana sini..oo plzz...penampar sebijik kot...huhu..

Ni je kot yang dapat aku share2 ngan korang.aku pon ngah buntu neh, xder idea plak akhir2 tahun ni.Skang ngah pikir soal azam baru,huhu..sesape yg der pendapat len dipersilan share2 di ruangan komen yer...
kalo nak tau lagi yang len, boleh la usha2 link ni '20 perkara perempuan benci lelaki'

**Tiada kaitan dengan yang hidup ataupun yang mati.Segala kesilapan harap di sowykan. ;D

Sunday, December 27, 2009

kemalangan Bas Sani Ekpress::

Semalam 26 dis 09,jam 6.30 a.m,umi aku menerima panggilan dr mysis,kak ngah yg tinggal di Puchong. Berita tentang kemalangan jalan raya yg telah meragut nyawa adk iparnya.kami sekeluarga amat terkejut dan terharu ngan berita yg mengejutkan itu.Br dlm 2 minggu lepas kami bertemu dgn arwah.Makan tengah hari sama2,masih terbayang2 wajah arwah di mata kami.huhu. Kemalangan yg berlaku dlm jam 1a.m di Tol jelapang melibatkn Bas Sani Ekspress 2 tingkat yg mengorbnkn 10 nyawa.Bodoh punye pemandu bas,kalau da mengantok jgn la bwk bas,ko xmati owang len lak yg jd mangsa Demm!
Paling menyayat hati apabila tujuan arwah pulang dr Puchong ke Perlis adalah untk bertunang pada hari ini Ahad 27 dis 09.

Kebetulan plak masa tu, kami ada kt umah k.long di Johor, so agak jauh nak ke Perlis.Jux call ucap taziah pada keluarga arwah.Walopon kami tak rapat, tapi agak terasa kehilangan sebb br jek jumpe 14 hr b4 kemalangan ni berlaku. Memasing hilang mood nk bershopping n jalan2.Plan nk berhoyeh2 di bandar JB, tapi sume cam blurr jek..xbeli pape..cam owang bodoh ader rasenyer.last2..kitorang balik umh k.long..huhu..mybe mood memasing masih rase terharu.Orang meninggal, tak kan kami nak heppy2 kan.
Aku plak kalo soal 'mati' ni mmg lemah semangaat terus, nak2 kematian yg mengejutkan cam ni.Cepat sangat lemah semangat.kejadian yg sangat2 tak disangka.Ajal maut ditangan Tuhan kan..Allah lebih sayangkan arwah.
Hope keluarga arwah dan mybro inlaw (abg jaf) dapat menerima takdir ini dgn hati yang tabh dan redha dgn ketentuan Allah.

P/s: Semoga Allah mencucuri Rahmat keatas roh arwah:: Noor Jismi bin Noordin::
dan sume mangsa yg terkorban.Amin Yarabbal Alamin.



* hope sangat semua ni xder kena mengena dengan nitemare aku hari tu.huhuhu :(

Thursday, December 24, 2009

~eiyda :: ko muda aku suke..::

Jodoh tu ditangan Tuhan kan..kalo bercinta patbelas tahun pon kalo da xde jodoh nak wat cam ner kan.Ada yang suka orang muda, ada jugak yang suka orang tua (lebih matang/ tua bangke)..huhu..
Korang plak pe citarasa korang ek..suke yang muda remaja belasan tahun atau yang matang puluhan tahun?..(soklan kepada sume lelaki n pompuan)

Entry ni untuk korang yg sukekan org lebih muda (cam aku ker) hakhak..buwekkss..
kalo lelaki sukekan org yang lebih muda bergetah, tu da memeng lumrah dunia..lelaki akan suke pada something yg baru n fresh..xgitu?ahaks..

Tapi kalo bagi pompuan plak cam ner...mesti akan ada mulut2 murai, mulut tempayan dan mulut lembek yang akan mengata..dapatlah korang status gatal la, xmalu lah,xsedar diri lah.
Sungguh tidak adil dunia ini.huh..tapi nak wat cam ner kalo da selera kearah itu.
Lantak la pe orang nak cakap.Bak kata pepatah, mulut tempayan boleh ditutup, mulut orang sape mau tutup?sendri mkn pengat, sendri mau ingt arr.ciwawawa...

Bagi aku lah kan...aku lebih rela suka kan orang lebih muda dari suka kan org tua.Maksud aku yg da tua ganyut...da der anak, da der isteri..huhu..Mintak dijauhkan..xsanggop aku..
So pada korang yang sukekan 'little boy' teruskan jek niat korang tu..xder salahnyer pon kan.hehe..

P/s : suke tengok wajah kebudak-budakkan..erm... :P

Sunday, December 20, 2009

~eiyda :: nightmare::aku rongak::der yg nak mati::

Semalam aku ke Kuantan, bershopping sakan with my sis n my nephew. Sanggup tu aku ponteng keje gara2 nk ikut my sis.hehe..Punyer la ramai owang kat ECM tu....aku da mule melangkah dari satu butik kebutik yg len..masuk sume butik/kedai yg ader..haha.sume der sales beb...mereng aku sekejap..huhuh..nm pon Mega sale end years kan...mmg sales gile2 la...
shopping punyer shopping hangus da duit aku lam RM 200++ alamak ai pe jek yg aku beli? ermm..
Sedar xsedar da kol 7 mlm...lunch pon belom beb..perot da berlagu keroncong, dandut sume ade ni...nk mkn kt Johny's full..Laksa shake full jugak..pizza..rasa mas?..sume full.adeess..last2..kua dr ECM..singgah mkn kat Cherating...huhu.

Malam tido lam kol 1 lebih2 kot..biasa lah dok melayan tweet dulu...
baca doa tido...betulkan kedudukan..n sleepy....erm..syok sangat...tapi..
tetibe aku mimpi..nightmare mybe...aku mimpi..semua gigi aku tertanggal..*kowang jgn gelak tau*.huhu..aku mmg cuak gilew..sampai aku terjaga dr tido lam kol 3 pagi..huh..berpeluh2 aku..n than aku trs tweet...nk hilangkan sedikit cuak...ms tu still ader mamat2 yg lom tido upenyer...
Than..sowang mamat ni (nm xyh la di mention yer) cakap dia tau..pe maksud mimpi tu...dia cakap..tu bermakna someone yang aku knl akan pergi untuk selama-lamaya...huhu..aku bertambah cuak..siap terbayang2 wajah2 orang2 yg aku sayang..*siap nanges tu*..pe daa..wat aku takut... :( benci tau..

Sowang mamat (nm dia pon xperlu dimentionkan) lagi cakap benda yg sama..bertambah2 la cuak+takut aku dibuatnyer..pikir yang bukan2 dah..huhu..mata yg ngantuk da segar bugar...huhu..makin sedey la aku..pastu dia cakap...tapi jgn caye..tu sume cuma andaian jek...erm...lega la sikit..huhu first time aku mimpi cam ni...
dah la umi, abah n 2 adek aku xder..dorang balik kg....aku da mula fikr bukan2..aku xnak ape2 jd pada orang yg aku sayang...family, kawan2..sape2 jek lah..yg aku kenal...huhu..
skang da xder mood nk keje..nk tweet..nk bercakap..nak makan..nak wat pape pon..adess...

"YA ALLAH KAU LINDUNGILAH SEMUA ORANG2 YANG AKU SAYANGAI..JAUHKAN MEREKA DARI SEGALA BALA DAN BENCANA YA ALLAH...AMIN"



Thursday, December 17, 2009

~eiyda :: KisaH aku & Tweet Cam Murai??::

klik image untu besar timekacih

Sejak dua menjak ni, aku tak berapa sihat.Demam,saket tekak& selsema.Suara da serak..huhu.
Tapi tetap gagahkan diri untuk bekerja.dah keje sendri cam ni..xkeje, xder la hasilnya kan.So, kena gak la keje..keje bukan ssh,.,,dok depan komputer jek 8 jam 1 hari (kekadang kurang kakadang lebih)..mata naek pedih asek mengadap monitor LCD HP Compaq 18 inci neh..huhu..

Dan oleh kerana kerja aku mmg ngadap komputer jek, da menjadi kepastian, kewajipan dan kegemaran aku untuk bertwitter selama aku bekerja.Bukan ape..untuk menghilangkan sedikit boring, bila xder keje yang nak dibuat.Memang tak dinafikan, aku selalu bertweet sampai lupe diri.tak sedar yang tweet aku telah memenuhi ruang page orang len...semakkan page dorang.heheh.
Da kena sound hari tu ngan sowang mamat ni...dia cakap..sejak follow aku, penuh tweet aku kt page dia..huhu..agak malu aku dibuatnyers..apekah?..murai kah aku ni?.dok potpet2..xkira ngan sesape..huhu..dan semalam lg sekali aku disound..hakhak..adeeii...malu lg...kihkihkih...

So, sory la pada korang yang rase tweet aku yg banyak tu menyemakkn page korang...pe kata kalo korang jux UNFOLLOW aku?..aku xder kisah pon..hehe..takpe2..aku faham...pasni aku akan SLOW kan sikit tweet...kalo aku terlebih lagi..jgn segan dan termalu silu untuk mensound aku lagi eyh..hakhak..

klik untuk besar kn eyh..

Aku ni jenis friendly kot...jadi pe saje yg owang len tweet..kalo aku wase best, aku nyampok...kekadang cuma nak meriahkan suasana..dan nk menyebok sikit...bz body lah katekan..hehe..aku jugak suke merepek kt tweet..huhu..entah knp, aku pon tak tau...bosan kot...hekhek..teramat suke merepek dengan:@lyshabella ,@apiih, @kacang , @anarmnetwork , @judinbo dan @nzms_ein heheh..(sowy korang letak nm tanpe permision..halal kan eyh)..hahah ni diantara lah...sebenarnyer ramai lagi...huhu..
hari ni...17 Dis 2009 hari Khamis Jam 1.55 p.m..jumlah tweet aku da menjangkau sebanyak 9558 tweets.
Joined: 14th Oct 2009 (~149.2 tweets per day) sejak aku join yg ketiga kali (sebb akaun aku da 2 kali akaun aku wat hal..huhu)

~sejak boleh bertweet dengan hp..aku semakin galak bertweet hingga ke tgh malam..wahahah
~pada korang yg lom Follow aku leh la follow eyh..link kt tepi Blog tu ha..heheh..
~pada korang yg nyesal follow aku..jux unfollow..aiman xder kisah punyer...hak2...
~Ok2..have fun ngan twitter...i love twitter...muahh3..kihkihkih..

Monday, December 14, 2009

~eiyda :: syoknyerss..fenatnyerss..

shopping tyme!!

11/12/2009 Jumaat : dalam pukul 3.30 petang aku n family bertolak ke rumah K.ngah di Puchong, b4 tu kami singgah arr dulu kat umah Pak Lang kat berserah Kuantan..tapi Pak Lang xder..die keje..kazen2 aku pon xde gak..dorang pon keje..yg der cuma MakLang n sorang kazen lelaki aku..pas minum2 n solat asar..kitorang bertolak ke puchong..lam perjalanan..xder pe yng menarik..aku bz bertweet ngan hp..adek aku plka..dok sms..yg lelaki men game kt psp..umi borak2 ngan abah....masing2 wat hal sendri..kekdang kalo tyme abah terbawak laju..bising la mulut umi aku dok nasihat itu ini...kekdang kitorang ketawa bile der yg wat lawak..hadoi..penat ketawa..bedal jajan + air..bersepah la kete mydad..cam dak kecik kotorank ni..datz my family....
sampai umah K.Ngah lam pukul 9.00 p.m..fenat sangat..tido awal..nk tweet..hp cas sebb batt da zero..huhu..

makan tyme!! nyum2..

12/12/2009 Sabtu :Pas sarapan roti canai..bersiap2..kitorang ke The Curve..plan mula2 nak ke KLCC, SOGO tapi disebabkan jalan yang teramatlah jem..terpaksalah tukar plan last minit..huhu..takpe lah..jnji leh shopping..yey!!..
singgah Ikea dulu..umi bershopping sakan..sume die nak beli..adoyai..aku n adek2 yg penat dok tolak troli kesana sini..huhu..tapi aku still sempat bertweet,,hak2..tu yg paling best...pastu lunch kt Ikea jugak..swedish meat ball tersangatlah best...almaklumlah 1st tyme makan..kah3..sambung shopping kt The curve....aku n adek2 sempat bershopping sakan..beberata rat jugak lah hanguss..huhu..
pas penat bershopping...balik umh..fenat xhengat ok...fuh,,fuh..
petang k.long sampai dr JB..penuh la umh k.ngah aku ni.dahla umah apartmen jek..tido sampai ke ruang tamu..hak2..best bila dapat berkumpul ramai2 ni...anak2 sedara aku pon bukn main sonok dorank...hehe..malam tido awal sebb yg lelaki sibuk layan bola kt astro..adei..aku lak seperti selalu tweet2..hakhak..

13/12/2009 Ahad : hari ni xder plan nk kemana2 sebb da nak balik.Umi nk mask kt umh k.ngah hari ni..mls nk kuar g makan..ssh plak bila jalan ramai2 ni kan..btw..aku nk wish la heppy beday wat adek aku ecah yg ke 20 dan jugak wat kacang a.k.a Paan yang jugak sambut beday yg ke 21..semoga panjang umo..n cute selalu..heheh.
pas sarapan..aku n adek2..ke swimming pool..kt kwsn apart ni..sungguh syok giler aku dok berenang2(padahal xpandai berenang) hak3..sampai aku terlemas n tertelan air kolam..yuks..
pas mkn tgh hari..singgah Tesco n than trs bertolak balk ke kemaman..my destinasi..huhu..

pool tyme!!

Tersangatlah syok...walopon badan penat sangat...bukan senang nk spent ms ngan family cam ni...

p/s :: hARI NI 14/12/2009 :..HARI BEKERJA SEMULA..MOOD DEMAM + SELSEMA huhu :(

Tuesday, December 8, 2009

~eiyda :: kepalaku pecah berderai sudey...huhu ::


Lately,line streamyx asek wat hal tak suda..da banyak hari line kat Cc aku wat hal..kejap ok, pastu ko.
kadang2 putus2..adoyai..banyak betul masalah skang ni.mane nk layan kasteme yang banyak soal lagi,nak call streamyx yang ssh giler nk melayan kasteme bermasalah cam aku ni.
yang aku pelik bin ajaib, tak semua pc yang xleh connection..pc aku hari ni ok plak, xtau la smapi bila ni.der 3 pc yang langsung xleh connection padahal line connectionnyer ada n banyak send.aku pon tak faham sangat ngan kerja2 netwoking ni.Sikit2 boleh la aku melayan..lebih2 mau pecah kepala ni.Kasteme pulak cam xfaham bahasa, da aku cakap line slow, der masalah..mau tanyer lg knp? knp?..adoyai..sabar jek lah.

Bila da akhir tahun ni, banyak la hal yang aku kena settle kan.Akaun akhir tahun kedai ni pon aku lom settlekan..Big Boss da mau tgk ..alamak ai..renew lesan SSM, renew lesen MPK lagi..fenin2..sume keje aku yg handle.Hope aku dapat lah selesaikan sumenyer.Skang aku asek leka ngan Twitter, FB, Blog jek kah3..
tadi plak terima surat dr MPK..bangunan yang aku sewa ni mybe akan dinaikkan sewa tahun depan.Alamak ai..tambah lagi satu masalah ku.Sewa yang skang ni pon..aku berusaha keras selesaikan.( citt padahal kedai bukk lewat jek)ahaks.
ecah gak la kepala ni kalau difikirkan..skang ni pon kepala da mula berdenyut2...maigrain is coming..uhuk uhuk..
ok lah stop dulu..huhu..~~~~~












Sunday, December 6, 2009

~eiyda :: am s0 heppy..::


Semalam 5.12.2009 merupakan hari pernikahan kawan aku Osman dan my sweety sista Leenda.Dalam pukul 12.00 tgh aku n adek serta umi n abah bersiap2 ke majlis perkahwinan dorank dekat Resort Anexxe di Teluk Sisik Kuantan.Aku memakai baju kurung pepel nampak so sopan jek..wahha perasan ok.Kitorank sampai lam pukul 1 lebih sebb dalam perjalanan hujan tersangatlah lebat,jalan jem dan berlobang2..uish tersangat bahaya.
Sampai kt sana, dorang ngah bersanding....so sachok la dorang..dengan tema coklat..nyum2..rase nak makan..hahaha sama cantik, sama padan.pas makan...aku dapat lah jumpa ngan dorang sekejap..sebb tyme tu dorang baru nk makan...so, aku wat muka slamber..pegi snap pic n borak2 ngan penmgantin..haha dorang ni mmg rock n slamber ok....so..selamat pengantin baru buat dorang, semoga berbahagia hingga ke Syurga..Insyaallah..Amin..

lepas tu, kitorang singgha solat zohor kat masjid n aku n adek2 bertukar wajah..kekeke..umi ajak bershopping plak kat Ec Mall..xkan aku nak pakai baju kurung kot...bak kata adek @mintang_telip2..cam owang hulu..ayak..hehe..

aku jux pakai t-shirt & jeans..sempoi gitu...kat ec mall..kitorang bershopping sakan..sampai abah da pening melayan umi aku..tu nak ini nak..hahha..penat sangat tapi aku tersangat heppy...2 hal terjadi lam satu masa make me so heppy da lame ekcely aku xberhoyeh2 ngan family cam ni..almaklumlah sume bz..huhu
hilang la stress skit kan..hah..nak2 aku cuti semlam..ponteng keje la. kan..thanks abah..hehe:
am sooooooooooooo heppy yesterday... :=))

Nuffnang