Tuesday, October 27, 2009

eiy_Da 'CiNTa yaNg Macam-Macam...~

Pas entry terakhir sal cinta, kali ni plak nk ct sal cinta yang macam2..kowang tau pe itu cinta yang macam?..meh nok kabo..heheh

cinta ni kan der banyak jns cinta kan, der
cinta monyet,cinta siber,cinta usia,cinta bermadu,cinta rahsia,cinta pandang pertama, cinta malu2 kuceng, cinta tak tahu malu, cinta sopan santun, heheh macam2 istilah cinta la yg der skang...so kowang lam kategory mn la agak2 kan...
cinta ni mmg indah kan...sampai boleh buat seseorang tu asek tersenyum cam owang tk betul, hahah..xlekang dr hp...bwk kete sms, bwk moto pon sms, lam jamban pon sms gaks..pe kes la kan...tu la penangan hebatnyer cinta...hehe ha..lg satu lupe...
cinta buta..kesian cintakan xpasal2 buta plak..heheh..
walo pe pon kisah cinta kowang, hope sumenyer berjalan dengan baek k..

aku plak, tk kisah ngan mn2 cinta..asal bukn
cinta tak tahu & cinta bermadu..kehkehkeh malu..heheh sebb aku ni pemalu ekceli..heheh
kalo cinta monyet..penah lah zaman sekolah dolu2..salu jek majuk2..heheh...cinta siber xpernah kot..setakat suke2 tu der la cinta usia..aku ni jns tk kisah kalo berkawan ngan lelaki lbh mude...(cute pe kan)..hehe gilew gewdiks.. kalo yg lebih tua tu..kalo setakat tua 6,7 thn leh lg la kot..tua2 sgt kan..ssh jugak..huhu..cinta rahsia...pernah..walopon ht terluka tatkala sidia akan berkahwin tak lm lg..keh3..(mampos aku kalo die baca blog ni)..heheh..
tp skang aku ni single..sape mau ngorat silakan..hahah
xtau la cinta pe lak yang akan aku jumpe nnti..hope cinta sopan santun (ade ke cinta ni) heheh

p/s : teringat plak kat cinta bermadu...cam kes lam tweet lak kan..hahah kowang nk tau?..pegi usha lam blog madu i neh..hahah

ape yg aku mengarut ni ek...
buang ms jek la kowang baca entry ni..hekhek..
*sila tembak aku skang...hehheeh

Saturday, October 24, 2009

eiy_Da~C.i.N.t.A~.

Mengenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah
Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kat atas ni sebenarnya adalah antara barisan lirik lagu dari Amar yang bertajuk "Amani"..bila dengar lagu ni sambil menghayati liriknya..Bertemu kasih tanpa jasad, Bicara tanpa suara, Hanya tulisan bahasa indah
apakah itu cinta yang sebenar?..
atau adakah cinta itu mesti selalu diungkapkan dengan kata-kata indah? mesti selalu berjumpa melepaskan rindu? berdating kesana kemari,berpegangan tangan tanpa mengira halal haramnya?berpelukan tanpa menghiraukan orang sekeliling? itu kah nama nya CINTA?..

ramai antara kita yang terlalu taksub dan lalai dengan cinta.sanggup lakukan apa sahaja untuk mendapatkan cinta yang diinginkan..ade yang sanggup meggadai maruah diri dan memalukan keluarga, akhirnya akan memakan diri.Tak salah untuk kita bercinta dan menyinta, tetapi harus tau batas dan aturannya, jangan buta dengan bisikan syaitan..cinta sejati adalah Cinta kepada Maha Esa, cinta pada manusia hanyalah sementara.
Ada yang suke mencari cinta dan tanpa cinta hidup akan kesunyian, ada yang hanya menunggu cinta itu datang dengan sendiri.Adakah cinta itu akan hadir tanpa usaha? Jodoh pertemuan itu adalah rahsia Allah..walau bercinta berpuluh tahun tapi tidak ditakdirkan bersama, tiada siapa yang dapat menghalanya ia berlaku.

Di ambil dari blog:
Firman Allah :

Allah menciptakan setiap sesuatu dengan ketentuan-ketentuannya layak dengan sifat Allah swt yang maha mengetahui samaada perkara itu telah ataupun akan terjadi. Allah swt berfirman :
الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا
Maksudnya : "Tuhan yang menguasai pemerintahan langit dan bumi dan yang tidak mempunyai anak, serta tidak mempunyai sebarang sekutu dalam pemerintahanNya dan Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna." (al-Furqan : 2)

Tuesday, October 20, 2009

eiy_Da ~ Saat iNi..

Di saat ini...
hAti teRasa Amat Berdebar2..MenantiKan Hari Bahagia seOranG InsaN...
iNsaN YaNg tELaH lAma BeRaDa dI LubUk HatI iNi..
aDaKah AKu gEmBiRa Atau Duka...

Disaat ini..
InGin Ku LeNyaPkan SegaLa PerasaaN Ini..
LuPakaN Dia InsaN YanG BukAn MiliK KU..
LeNyaPkan SeGaLA PerAsaaN Yang TerBuku DiHati..


Disaat ini..
Ku HarAPkan Dia BahagiA BErSAma INsaN TerSayaNG..
PerasAan YanG Tak PernaH TerLUah Akan Ku SimPAn HinggA MAti..
PerAsAN iNI HAnya Untuk Mu...


Disaat ini..
Aku dOakN KAu BerbahaGiA..
Terasa Amat BerdoSA meNyiMpaN PerasaAn Ini..
Walau KAu deKAt diMAta, TeTApi aMaTt jaUh Ku rAsaKan..


Disaat ini..
Ku PAnjatKAn dOa...
SeMoga KAu dan Dia berBahagia Hingga Ke AkHirNYA...Amin....


nukilan :stoberycoklat
20/10/2009
12:32 p.m

Thursday, October 15, 2009

eiy_Da ~shawls

Ok..permulaan bicara ingin aku bertanya la pada korang tentang pemakaian tudung/selendang bagi seseorang perempuan muslim.Hukumya adalah WAJIB.Jadi ianya bermakna kalau kita tak melakukan perkara yang wajib hukumnya adalah BERDOSA. Tapi kenap masih ramai dikalangan kaum hawa diluar sana yang masih tak menutup aurat mereka?.tepuk dada tanya hati ok..lu pikirlah sendri..heheh

Bercakap pasal shawl ni kan..korang tau tak apa itu 'shawl'?..ha..shawl atau nm yang biasa orang panggil ialah selendang (yang panjang tu kan)..aku sendiri pon xsure la kan..selendang ngan shawl tu adakah benda yang sama.
aku mula pakai shawl ni baru lagi lam beberapa bulan lepas.Adek aku la yang mula-mula suh aku try pakai shawl ni, die cakap senang nak pakai dan cantik.Mula2 tu aku cam xbape nk suke sangat, aku ni kalau bab2 bertudung ni cerewet sket.Tapi, bila da try skali..rase cam selesa n nampak ok..ikut trend la katakan.
Lepas tu, aku da mula sukakan pemakaian shawl ni.Aku mula la gile bila tgk shawl yang terjual..tapi xdinafikan kat tempat aku agak susah nak dapatkan shawl yang cantik dan elok.So, setiap kali aku balik ke kg, aku akan singgah ke satu kiost ni yang menjual bermacam2 jenis dan corak shawl dengan harga cuma RM 10....hurm..
Blog yang jual shawl secara online pun da makin banyak skang ni...sume cantik2 walaupun harga die agak mahal dari tempat yang aku selalu beli tu.Skang da ada bermacam2 jenis kaen, ader yang jadikan mafla sebagai selendang,pun nampak cantik dan unik..

Pic kat atas ni antaranya aje..yg len ader lg...der yg ngah basuh..adek pinjm..lom sampai dan..akan dibeli..ahaha
pada korang yang juga meminati or crazy ngan shawl atau selendang ni...leh la try usha2 link shawl online kt sebelah kiri blog aku ni k..bye...

Wednesday, October 14, 2009

eiy_Da 'StoBerYcOkLaT'

pada yang da sedia maklum..hari ni aku terpaksa buat akaun baru..baru lagi..yer baru lagi..kali ke 3 da aku wat akaun tweet ni lam ms setahun.Aku pun xsure la knp akaun tweet aku salu jek kn lock..pelik betul.Tadik bukak jek pc..aku terus sign in twitter..tapi pe yg aku dapat?..ni ha.

klik pd pic kalo xclear
asal selalu jek jadi cam ni..pelik betul aku lah.geram taham ciapnzi dah aku ni tau tak.Terpaksalah aku buat new akaun...nickname still same cume ejaan jek yg laen...skang nick tweet aku 'stoberycoklat' so pada korang yg dulunyer followers aku atau pon tak...rajin2 lah follow aku k...huhu..sedey sangat.

skang aku nk citer sal
'strawbery'..korank tau tak kenapa aku suke sangat gn nick name strawbery ni?..erm..sebb bentuknyanyer yang cantik seakan-akan bentuk heart atau hati.warnanyaer yg terang dan ianya agak sinonim dengan perempuan kan.Pernah seorang kawan lelaki yanmg cakap...kalau pompuan yang sukekan buah strawbery ni..die tu seksi...erk..seksi kah aku?..hahah..ok seksi disini subjectif k..seksi dari segi emosi,fizikal atau perasaan...

kebetulan mymom br balik dari cameron hightland...so kat sana kan mmg sinonim dengan buah strawbery ni kan. Tapi xbanyak yg umi dapat shopping lg pon aku da bershopping sakan ms pegi sabna hari tu.

*pic sebelah kanan tu adalah eskerim yg aku design dengan buah stoberi..hahah..xder dijual dimana-mana pon ok..hahah*
*pic buah tu plak, aku snap lam peti ek..dats way jd cam tu..betull xtipu tau..*

Monday, October 12, 2009

eiy_Da ~Al-KisaH~

~sEmALaM~
kerja ok jek la...cuma banyak habiskan masa dengan bertweet jek..hehe..da jadi hobi terkini neh.keje xbanyak yang perlu aku buat.petang plak hujan lebat skali ngan kilat n guruh kuat giler.ingat nak la balik awal..da siap2 kemas2..da siap say gud bye kt my followers kat tweeter...dengan bersemanagt bangun dr kerusi..tuip2..adek aku cakap..jap ah..nk g hntr 'Liya" jap..erk..aku cam tk terkata n control senyum kt awek adek aku ni..siot tol..aku cakap lam hati..huhu..pastu awek die ngan senyum cakap 'bye kak'..dengan slamber badak..adek aku trs pegi..xpedulikan aku.Aku plak da tk terkata...terkunci lak mulut ni nk marah...nk suh send me first la dol..pe ni..tu kete abh aku byr au..ko sape nk balik dlu..tp x terkeluar plak perkataan tu..entah knp ek..hadoi..aku cam ni lah..mulut jek cam pom pang2..tp time kn depan mata..cam jd baik la sangt kan..bongok tol ko wes...(aku la tu)..heheh..pastu aku terpaksa la menahan marah..muke mmg da masam mencuke..technisian aku pon takut nk tego dah..die dok diam jek kat dlm..menunggu ms aku nk jerit kuat2....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..lega..huhu..oo pe die ingt....bila da bg aku coklat...aku suka la heh...xpe2...aku mkn coklat ko bg tu..sedap..ahaha..

coklat dr dak tu

tp aku ttp gak xpuas hati neh..tol ke orang kalo dah der aweks ni kan...da xpndang dah walopon akak die sendri..cam tu la adek aku ni bab kata @abbymarzuki geng lam tweet aku.. " orang kalo da bercinta..akak die xpakai sekuar pun die wat xtau"..hahah..dasat tol..sabo jek lah..tgk plak hari ni cam ne...

~Ni hARi~

pepagi hari kol 6.30 aku da bangun..mandi soloat subuh n bersiap lawa2..hahah.aku der empoimen lak ngan doc hari ni..malas gilew nk bangun..almaklumlah..da lama aku tak bangun pagi2 ni n mandi..mals gilew tp nk wat cam ne kan..terpaksala celik gak biji mate ni...pas sarapan...lam kol 7 abah aku hantar kr hospital.Semangat tak aku, padahal time empoiment kol 8.30 pg...1 jam lbh aku menunggu.Terpaksa lah sebb tumpah my dad otw die ke tempat keje.kalo nk harapkan adek aku...alamatnyer doc da balik aku lom gak sampai2..hahah.tapi xpe sampai awal..dapat jumpe doc awal.pas amek tekanan darah dan timbang...trs dapat jumpa doc..ala hospital kajaan kan..salu jek lmbt service nyer..tp sebbek la aku empoiment kat pakar so cepat arr...ok..doc cakap aku da semakin ok...kandungan darah pun da stabil (ekceli aku ni der aneamia)..


sek bek ubt xbanyak
~tadik~
pas selesai sume urusan kt hospital..aku terus ke kedai..so aku keje awal sket la dari hari biasa..huhu..perut da lapar...aku singgah kedai cake n beli la tiramisu cake..nyum2...abis la citer..haha

cake yg best

eiy_Da ~awaRd~


semalam dapat award daripada my beloved sister ein..
tq ein..so weet gapil lor...heheh..
wajen ek..design award ni ....
neway..thanks alot..

Saturday, October 10, 2009

eiy_Da ~` make-up?~

hari ni line tenet agak ok dr hari khamis lepas yang sememangnyer hampes tahap....tahap...pe entah da xleh nk cakap dah..terlalu teroks ok...and hari plak,seb bek la line da ok la jugeks kan.

So, aku nak borak2 n share2 skit la ngan korang sume pasal 'make-up' atau lam bahasa melayu kiter sebut bersolek.Bagi korang la kan..perlu ke kaum perempuan bersolek.tak kira la yang da bekerja ke, study ke or yg juz goyang kaki kat umah jek.Korang suke make up tak?..korang der amek kelas make up or der baca atau rujuk kt mane2?

pada korang yang mmg suke bermake-up cam aku, heheh.korang boleh rujuk lam majalah, atau pun kalo korang rajin..leh gak rujuk lam Youtube...cam aku...ahaks..
Aku paling suke tgk video tutorial make dr sowang perempuan ni nama die MichellePhan.
banyak tutorial make-up yang dia buat.senang nak ikut n paling suke dengar suara dia yg sangat best tuh..heheh..

Pada korang yang berminat...sila-sila lah usya ek...
Dulu, aku ni seorang yang terklalu simple.pegi kerja langsung tak make-up.Juz pakai baby powder n lipbam..huhu..so simple ok...but now entah macam mana bile aku terjumpe tutotial ni, aku jd berminat n bersemangat nk ubah penampilan aku.So, skang bila nk pegi kerja..aku akan spend kan masa paling kurang 10 minit untuk make up. walopon mybe org len kata tu sume membazir duit n masa, tp bagi aku itu satu kepuasan..hehe..asal aku heppy da la kan..satu mood yg bek untuk bekerja..ahaks..aku ni kureng lawa n xsalahkan kalo nk tutup sikit kekurangan aku ni..heheh..asalkan jgn terlalu fanatik..beli alat2 solek yg mahal...membazirkan..
korank beli jek yg mampu, rase sesuai, perlu n selamat.itu paling penting.elakkn dr memakai alat solek yng merbahaya, yang pirate k..bahaya...heeh..

Pada korang...tepuk muke tgk cermin...perlu ke bersolek?..wakakak..pe punyer peribahasa daa...heheh..
ok..cau..

Thursday, October 8, 2009

eiy-Da~biLa kiTeR BerKawaN~


sebut pasal kawan kan...semua orang lam dunia ni mesti ade kawan kan.Tak kira panggil pe pon, kawan ke, sahabat ke, saing ke kalo lam loghat terengganu n kelantan.
Tapi korang sedar tak, yang bila kite berkawan keikhlasan tu yang paling penting.Bukan bila senang dia lah kawan..bila susah...wat2 xkenal, jauhkan diri..
Tertarik dengan satu entry di blog ini tentang apa makna kawan.mybe aku boleh share kan ngan korang. :

1) kawan tu bkn mcm main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak..
2)kawan tu bkn mcm main SKATE. Mula-mula gosok..lepas tu pijak...
3)kawan tu bkn mcm main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..
4)kawan tu bknnya mcm PAMPERS.. dah pakai, buang..
5)kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.
6)kawan tu bkn mcm PELANGI. Hari cerah takde..hujan gerimis baru muncul..
7)kawan tu bkn mcm KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru..
8)kawan tu bkn mcm CHIPSMORE.. kejap ade kejap takde..
9)kawan tu bkn mcm BANK. Bila dah takde duit, pegi kat sana ambik.

So pada kawan2 ku semua...keikhlasan berkawan itu amat penting...kawan ketika susah dan senang,kawan ketika sakit, kawan ketika kesunyian dan kawan ketika kesedihan...

p/ s : susah nak cari kawan yang betul-betul kawan sekarang ni...sume berkawan 'BERSEBAB
'

Monday, October 5, 2009

eiy-Da~ "KeAjaiban Allah...~


video
SeJak KejadiAn BeNcaNa aLAm
SeMakiN MenJadi SkaNg NI..
MulA tErBiT RaSE InSaF LaM Hati NI..
BesaRnyer KuAsa Allah Kan..
Dalam seKEliP Mata Dia BoleH MemusNahkan SeGala Yang DiiNgiNkaN..
AllahUakBaR...

layaN JeK Lah
ViDeo Neh..
Bagi lah PendapaT KoranK Kat RuAngan KoMen K..

Sunday, October 4, 2009

eiy-Da~ kenapa?kenapa & kenapa?

Bismillah.....

Cuaca yang mendung hari ni, membuatkan jiwa aku terasa tenang dan senang...)sejuk la katakan)..heheh
datang kerja dengan perasaan yang bersemangat...berbaju blaus hitam,berseluar slack dan berselendang ala2 Yuna..hehhe..terasa diri ini amat cantek..Alhamdulillah..aku selalu bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan pada aku.Bukan riak, perasan atau berbangga diri.Tak salahkan kalo kite memuji diri sendiri..itu satu motivasi yang baik kan.Bersyukur dengan apa sahaja yang Allah kurniakan pada kita, walopon bagi orang len, kita banyak kekurangan.Lantak mereka la kan.Alhamdulillah...segala puji bagi mu ya Allah.,,aku bersyukur dengan apa yang Kau Anugerahkan pada ku.

Tetapi masih ramai yg suke menyoal tentang kejadian Allah. soalan 'kenapa' selalu jek terkeluar dr mulut, tanda tidak bersyukur..
'kenapa aku hitam?'..'kenapa aku gemuk?' kenapa aku kurus? 'kenapa aku xcantik?'kenapa aku cam ni '

sedar tak perkataan 'kenapa' tu..menunjukkn diri kita yang tak bersyukur...ape hukumya?..berdosa la kan...
Aku juga pernah mempersoalkan ...'kenapa aku dilahirkan begini?..kenapa & kenapa?..akhirnya aku memperoleh jawapannya...kesempurnaan hati lebih bernilai berbanding kesempurnaan fizikal dan wajah.
kalau ader orang yang tak dapat menerimanya...terpulanglah pada dorang kan.
yang penting aku disayangi oleh keluargaku..yang tak pernah persoalkan tentang keadaan diri aku...kawan2 yang aku akui tak ramai..tapi Alhamdulillah...boleh menerima aku seadanya..
dan Aku selalu berdoa semoga diberikan jodoh yang sempurna dan yang penting dapat menerima diri aku seadanya tanpa mempersoalkan keadaan aku..InsyaAllah...

Saturday, October 3, 2009

eiy-Da~ sEdaRkaH Kitew?

Salam...

Entry kali ni aku nak sentuh soal Bencana yang semakin menjadi-jadi kat dunia ni.Korang mesti tau kan pasal gempa bumi dekat Sumatera Indonesia,Tsunami dekat Souto Amerika,bangunan runtuh sana sini, jalan runtuh, kebakaran, kemalangan yang semakin menjadi-jadi dan macam-macam lagi lah.Korang der terfikir tak kenapa semua ni terjadi?..der yang cakap..ni tanda-tanda awal kiamat,der jugak yang cakap ni semua peringatan daripada Allah kerana kita semakin tersesat dan semakain lalai dengan ajarannya.
Tapi soal Hari Akhirat. Kiamat tu semua dita nagan Allah..kita sebagai umatnya hanya perlu selalu berdoa, beribadah dan menunaikan segala tanggungjawab kepada Nya.
Ternyata semakain ramai diantara kite yang semakin tersesat, semakin lalai dengan duniawi.
Minum arak, ber suka ria,buat maksiat, dedah sana, dedah sini, cium sana, cium sini,berpeluk2 bukan muhrim tak tau mana dosa dan mana pahala.
..uish..sungguh2 menakotkan.Adakah kita sedar segala bencana yang Allah turunkan itu adalah untuk mengingatkan kita tentang sesuatu?..tentang kelalaian,taksubnya kita pada dunia yang hanya sementara ini.Lupanya kita pada kewajipan sebagai umat Islam.Solat,Mengaji,Berpuasa,menutup aurat, menjaga tingkah laku.

Peringatan kepada diri aku jugak.Yer la kita ni sebagai manusia biasa yang terlalu terdedah kepada duniawi, kecanggihan teknologi,kemewahan hidup dan kebebasan hidup mudah lupa pada mana asal kita.
Allah tidak akan bersikap kejam pada umtnya.Segala ape yang terjadi, ada hikmah disebaliknya.ini satu PERINGATAN buat kita...
So..marilah kita renung-renungkan dan berfikir sejenak sejauh mana kita tersesat.

Nuffnang