Monday, August 31, 2009

eiy-Da~sUNyi

tadik b4 pergi keje, sempat lagi melayan karenah anak-anak sedara aku tersayang.
sume der balik sebb cuti kan.
caca, Aqis & sara.
Sempat melayan karenah dorank yag macam2...
Si Caca yang suke bertanya soalan 'kenapa'..sampai penin aku nk menjawab...
Si Aqis yg br pandai berjalan, yg suke sangt berjalan kesana sini tanpa penat, pastu da pandai bercakap pelat2..'mamam',ayi',inom'..cute sangat
dan si sara yang semakin chubby,dan suke menjerit dan ketawa...hehhe

macam2 karenah dorank ni kan.
tapi ader satu perkara yang dorank suke
korank tau ape?..
tengok kartun Pocoyo...
korank tau pe tu pocoyo?ni ha...si budak biru..heheh

memang terngangalah mulot dorank kalo tgk si budak cute biru ni..
tanpa bersuara cume banyk membuat aksi badan,
goyang sana,goyang sini..hehe
ngan aku2 skali ternganga ni..

kenangan pagi tadik..
skang dorang da pon balik...Caca & Aqis balik ke JB, Sara plak balik ke KL..
jumpe lg hari raya nanti..xsabar rasanyer.
miss u all...muah2!!..

eiy-Da~MERDEKA!!

Jam 12.00 a.m
Isnin

Merdeka!Merdeka!
Merdeka!



WIsH U aLL hePpY MERDEKA DAY...!!! Yg Ke 52 tahun.. Celebrate Merdeka lam Tweet.. Meriah sangat!


Sunday, August 30, 2009

eiy-Da~SuDa hiLaNg~

Best plak hari ni
hujan turun dari sahur tadik, sekarang baru berenti
nak bangun pegi keje mmg liat sangat, yer lah sejuk, mendung jek
macam malam aje rasenyer..heheh
So, hari ni der la alasan untuk memakai baju kurung
kalo hari xhujan mmg xkan pakai baju kurung
panas, rimas, mmg berpeluh2 la jawabnya.
xpakai baju kurung pon, still boleh ttp aurat right?...
nak citer, bulan 5 yang lepas handphone kesayanganku telah hilang
xtau mn aku letak...sedey sesangat
yer la hp yg baru dibeli dengan duit ku xsampai 1 bulan pakai
da hilang!
damn!~ (ish xbaik)..
mybe kasteme kt cini gak yg amek
time aku dok sebok2 layan kasteme len
mybe lah..xnak arr men tuduh2 kan..

i lost it
So, skang aku da give up and xnak beli hp lagi.
aku juz pakai hp lame samsung yg akak aku punyer
mmg cap ayam la hp samsung tu
batt asek2 kong king kong!!
tapi xpe..still leh pakai.aku pakai jek la (jnji free)heheh..
xyah aku nk melabutrkan duit bl hp br lg..
yang canggih2,,,,arrgg,..bl teringat mmg sedey + geram
mmg doa yg buruk2 kt si maling tu..
berani amek hp aku yer..jg ko kt akhirat nnt
hahah (ketawa jaat)..

knp tetiber aku teringt kt hp ni ek...
da la cik eda sayunk...lupekan hp mu yg da hilang tu.
kiter jumpe jek la kt akhirat nnt.... si pencurik!

Friday, August 28, 2009

eiy-Da~d0iNg t0DaY

Bangun sahur pukul 5.00 pagi
Sambung tido pas rest n solat subuh
Syoknyer...sebb xkeje hari ni.
Dapat tido lelame tanpa gangguan...

Pas solat Jumaat my sis ajak ke Kuantan
Nak shopping for Hari raya die kate...
cesss...ape kah?bukan ke last month
da bershopping tersakan di KL?.
mentang2 baru dapat gaji semalam
aku jeles..huhu

Ikut ajelah walopon lam purse ku cume ader
satu note RM50 yg tersemat cantik heheh..
sayunk siot nak lanjer..duit baru katekan.
itu saje harta yg aku ader wat masa ni
pokai kah aku..
sememangnyer yer!!..arggh..

tempat pertama yg dituju bl masuk ke ec mall
ialah ke Body Shop..wah..
haruman yang menyegarkan..
tester2 minyak wangi baru...bau punyer bau ayamak!! br teringat
bulan pose xleh bau banyak2
boleh membatalkan pose ku
(posekah aku?) ahahah
oleh kerana modal xder,
terpaksa amek tester free n simpan lam my hand bag.
nak beli?..uish..no money sayunk! hehe


jalan2 punyer jalan..nampak kiosk
Famous Amos pulaks
..wah..
bau aroma cookiesnyer mengganggu konsenstrasi ku.
aduh..xleh jadi ni..
terus ku membelanjakan note RM 50 ku terchenta
untuk membeli cookies tersebut
dengan harga RM 7.90 per 100 g..
dan jugak white coklat + oreo
dengan harga RM 6.90 per 100 g.
huhu...


cookies n coklat yg best
Blause & sandle
akak aku da siap beli sepasang sandle kaler hitam di
Butik Sembonia
adek aku plak beli sehelai blause di F.O.S
yang cantik.
aku?..aggrhh..xmo cakap lagi arr...
huhu


Sempat berbuke kat umah.
abah ku da beli kuih yg aku idam2kan
heppy gilew...heheh
selama 7 hari berpose
Kuih pe?kuih pe lagi..kuih Pelita lah.
Kalo kat tempat aku panggil kuih
tepung pelita
best bangat..cukup rasa, manis n lemak..nyum2,,sedap

kuih tepung pelita yg cedap

Thursday, August 27, 2009

eiy_Da~

Tetibe terasa nak makan kuih tepung pelita cam lam blog ni eyra..huhu..Da 6 hari berpose, tapi lom dapat makan kuih tu.Patu tadik kengkonon suh la my bro bl sebb die nk g bazar, die cakap xder arr da carik..huhu..kempunan n sedey aku huhu..
xpe la..esok aku wat sendri (macam la panadai)..heheh..kn carik jugak esok.
Esok aku xkeje, der masa untuk round satu kawasan cn untuk mencari kuih tersebut.heheh..

hari ni lam tweet xhabis2 kitorank borang sal makan dan makan.pe juadah berbuke la, peberet makanan, makanan yg xleh dimakan lah, pe yg xsuke makan lah...pendek kata, sume bab makan, makan & makan.huhu..xder kojo len.hahaha...@neyrashazeyra xboleh makan nasi dan makanan laut, @nzms_ein xmakan sayur,@
fierina berbuka awal sebb die x tinggal kt malaysia.Dan macam2 lagi la. heheh.


nak lbh jls cam bese klik pic k

Esok plak aku xkeje, so kn lupekan tweet untuk satu hari.Mesti boring.

Wednesday, August 26, 2009

eiy-Da~Semalamnyer Hal

Bagi kengkawan kat twitter mesti der yang tertanya-tanya (ade ke?heheh) kenapa aku xon9 semalam, satu hari plak tu.kalo korang nak tau kan, semalam hari paling buruk pernah terjadi lam hidup aku ni..ceewah...xder arr...Sebenarnya aku terlupa nak settle kan bil streamyx + ngan bil TM skali.Almaklumlah...dorangkan lam satu riset, knp leh terlupe? sebb pak cik posman akan hantar bil ke dalam loker, bukan terus ke pintu.Thats way, aku salu lupe nak bayar...atau pon salu terlambat la.B4 ni tak pernah lagi terkena cam ni.Sampai du2 skali kene potong.Tenet n tepon..adudud..huru hara gak la aku semalam.Cepat2 suruh my bro amek bil tepon kat lam loker.Pastu bl bukak jek bil tu..adoyai..mmg da terlamabat untuk beberapa hari jumlah bil lam RM 250++ termasuk streamyx skali.Padan ngan muke aku kan, cuai sangat.Aku mula la cuak, gabra suh my bro g bayar cepat2...kalau boss aku tau naya jek.(sape bos eh)heheh.
So,pendapatan aku semalam mmg down gilew di sebbkan kecuaian aku yang tahap cipan tu.Yang ado juz kanak-kanak riang yang tak pose, men game kt sini.ahaha..naseb der dorank ni, kalo tak nak jek aku ttp semalam.Dok umah tido.heheh.

Hari ni, sume da ok...dah boleh gune cam bese...tapi tepon still xleh..hampess tol.Bila aku call TM..xder sape yg jawab, asek cakap...'harap maaf...perunding perkhidmatan kami akan melayan anda sebentar lagi....bla..bla..."
hampess tol..aku lmbt bayar korang potong..pastu time korang lmbt sambung..korang wat2 bz eh....nnt korang...aku,..aku..aku...haa...sabar2 bulan pose ni..heheh..

So, pengajarannya...len kali 'JANGAN CUAI DAN CEPAT NYANYUK WAHAI CIK KAK, ANDA MASIH MUDA '....hahahah

Monday, August 24, 2009

eiy-Da~Di Malam Hari

Sekarang da pon pukul 11.50 malam.Actually b4 ni xpernah la taip blog malam2 cam ni.Salu tengok movie tak pon tido..ahaha.tapi hari ni, seb bek sebb dapat borrow my bro inlawnyer broadband, so dapat la ber blog and bertweet.sambil makan,,heheh ni kuih


custard caramel
Line tenet punyer la lembab malam ni..tadik nak masuk twitter pon xdapat asek over capacity jek.,Skang bile da dapt celah, slow plak update msgnyer..adudud,,,time ni la nk wat bengap line tenet ni...Sebenarnyer aku ngah pk ni..pe baju yg aku nak pakai g keje esok?rasenyer da habis pusing da baju2 lam lemari tu...tadik da pakai bj kurung...mls nk pakai baju kurung salu..ssh tol nk bergerak kesana sini..silap2 nk jek tertunggeng tergolek aku.da la jalan sketnyer ganas aku ni.eheheh...salu last minit br tau nk pakai bj pe.salu mmg xder perancangan pon..nk keje pas make over eh silap, make up..br sambar jek mn bj yang berkenan.Pastu sarung selendang/ shawl yg da sedia di iron.

Ok lah..tenet pon da makin bengap..cau ulumla..sok bile da mask keje update balik k..adios....salamzz..

eiy-Da~~Sedap & Pelik

Sebut aje Bulan Ramadhan mesti terbayang-banyak pelbagai jenis kuih muih dan makanan serta lauk pauk akan akan di jual di Bazar2 Ramadhan berhampiran rumah anda..ceewah...hahah
Yang tak pernah dengar pon ade.
Time bulan puasa aje makanan pelik itu akan muncul.
Tak kira la kuih moden mahupun tradisonal, janji nama,bentuk,warna dan rasa pasti akan menambat hati kan (almaklumlah tengah lapo sume nampak sodap di mato).


Ape kuih yang paling korank suke ek kalo bulan pose ni.
leh la share2 kat sini.Lain negeri, lain nama kuihnyer tapi same jek bentuk dan rasenye kan.
Ok,kalo kt cini...kuih yang glamer besenyer yang manis2 la like
sekaya (serikaya),akok (akak),Kuih bakar,ondeh2,tok aji serban (pulut serikaya),
Puteri mandi...(cam sexsy jek kan)
kalo yang lain cam
murtabak ayam. daging,tu da bese la kan.

kalo lauk pauk pulak macam ayam percik,ayam pusing,gulai kawah,ayam kerutuk,kerabu perot, (alamak lapo la plak..ahaks)
nasi plak cam
nasi dagang,nasi kerabu biru/putih,nasi kunyit (pulut kuning), kopok lekor,

Nasi Kerabu Biru

Nasi Dagang Ikan Aye (Ikan tongkol)
Taufu Fa, coconut shake,banyak agi arr...
So, agak2 ape makanan/kuih/lauk/minuman yang agaknyer ader kat tempat korang, tapi xder kat tempat aku ni...ehehe..
jom share2...sharing is caring...right?..heheh

Sunday, August 23, 2009

eiy-Da~alamak ai..

Cuba Korank tengok kat bawah ni:

kik pada gambar untuk lebih jelas

Actually aku saje jek tekan kt nuffnung tu.. aku bukan tau pon cara2 nk aktifkan or pe kegunaan nuffnung ni. But dengan adanyer blog -blog yang banyak membantu, aku pun try la bina satu blog dengan mendaftar iklan dengan nuffnung...huhu
walopon br dapat ciconet cam tu kan...tapi ok la...
sekurang2nyer aku da mula rase heppy n yakin ..eheh

pada korang...jangan la lupe untuk klik kt iklan aku tu ek...sumbangan anada amat dihargai...ahahaha..
walalweiiiss...

eiy-Da~Di Kala Ini

************************************************************
bUlaN rAMAdHAn

daH maSUK haRI kE DuA
rAMAI la pULAK maKHLUK tuHAn haRI NI
mYBE dORAnK baRU daPT gaJI koT
aNd nK bersHOpPiNG raYA uNTUk anAK2
LagiPon SekaRAng Musim Cuti SekolAh KAn.
**********************************************************
hARi iNI,
EnTaH kEnAPA kEPALa
TerAsa Berat..
Aduhh..
MAta LAk MenGAntuk
NAk KAta Tidur Lewat X jUgak
tAPI stILL boLEH mENaHAN
***********************************************************************
Di KAla Ini,
TAk De Ape YAng PErlu DI buat
So, Just
BerTwet
BerChatiNG
BErFAceBOook
BErBlog
DAn BEr MEn GAme.
Huhuhu...
***************************************************************************


Saturday, August 22, 2009

eiy-Da~~1st Day~~



Seperti yang semua tau, hari ini merupakan hari Pertama bagi kita umat Islam menjalankan tanggungjawab Berpuasa di Bulan Ramdhan yang penuh berakah ini.Tadik, bangun sahur dalam pukul 5.00 pagi.makan sekadar mengalas perut,minum air kosong banyak-banyak,makan vitamin untuk menambahkan tenaga.So, xder la pukul 2 da letih kan.Pastu solat subuh,rehat sekejap and sambung tido balik.Tapi mata ni da keras xleh nk lelap.Pusing sana pusing sini, last2 dapatlah lelap sekejap.Sedar2 da pukul 9.30 pagi.Cepat2 bangun, mandi dan bersiap nak ke kedai ni (kerja la walopon hari Sabtu)

Selalu kalau sebut je hari sabtu, msti jalan jem dan cari park pon susah,tapi hari ni lengang aje jalan, park kete lak berlambak2.erm..mybe makhluk2 Tuhan kt sini masih bermimpi kot.
Al-maklumlah puasa,dorang xkuar awal2 ni kot.Mybe petang nanti baru ramai keluar pegi beli juadah berbuka tu.

1st puasa yang cera,segar dan bersemangat.Alhamdulillah.Hope akan berterusan macam ni hingga last day puasa.

Thursday, August 20, 2009

eiy-Da~~ Selamat Berpuasa~~


klik pic untuk lbh clear..time kasih..heheh
Hayati lah makna sebenar Bulan Ramadhan.Semoga kita akan mendapat Keberkatan pada bulan yang penuh Berkat ini..Jangan sia-sia kan setiap saat dan waktu yang Allah kurniakan pada kita umatnya..InsyaAllah...Amin...
Sini ade serba sedikit tentang Bulan Puasa harap dapat memberi sedikit maklumat k..

PENGERTIAN PUASA

'Puasa ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari.'

Niat Puasa

Mengikut mazhab Imam Shafie, niat hendaklah dilakukan pada setiap malam. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadan: Iaitu berniat untuk sebulan Ramadan dengan tujuan jika terlupa niat mana-mana malam di bulan ramadan niat mengikut Imam Maliki itu boleh dipakai. Niat Imam Maliki hendaklah dilakukan pada malam pertama puasa. Namun niat setiap malam hendaklah dilakukan.

Lafaz niat puasa yang sempurna:

Maksudnya: "Sahaja aku puasa esok hari kerana menunaikan fardu Ramadan tahun ini kerana Allah Taala"

Lafaz niat untuk sebulan:

Maksudnya: "Sahaja aku puasa sebulan kerana Allah Taala"


Membaca doa semasa berbuka:

Maksudnya: "Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang"


Ini saje buat masa ni, serba sedikit tentang Puasa....

Selamat menjalani ibadah Puasa..

* Jaga nafsu
* Jaga diri
* Jaga makan
* Jaga tingklah laku
* Jaga budi bicara
* Jaga aurat..

eiy-Da~The Sim 3~~

Kalo korank yg follow eiy-Da lam Tweet mesti tau kan..yg aku skang ngah sibuk men game The Sim 3 ni.
Best gak la.Tapi banyak perbezaan ngan The Sim 2..Grafic yang sangat cantik,Sim nya yang lebih real,lebih banyak funtion dan lebih seronok.Tapi agak susah jugak nak kawal satu2 ni.kena banyak belajar n praktis lagi.huhu..y
ang best dorang (Sim) skang da boleh ke sekolah, jalan2 rumah kwn dengan berlari2 jek.Boleh beli kereta,basikal,boleh kesekolah.Pendek kata mmg best sesangat la.pada yang berminat tu boleh la beli DVDnyer...xpon kalo xder duit , ahahah..boleh download jek ngan Torrent...lagi best kalo men der cheat code..ahaha..(aku la tu kan)..nk tau senang jek cr kt pakcik google,xpon kt Abe Musey ko...ahahahah..






p/s : sowy la..saya xpandai nk discuss n terangkan secara detail pasal game ni..sebb saya xarif lam bab mengarang.hehe...bab men jek arif...ahahah.
Hope enjoi k...adios..

eiy-Da~Masak & Mask

MASAK!!

Semalam, balik dari kerja..punyer la penat bAdan ni..rest sekejap atas my bed..fuuhh...aarrgg..lega nyer.Berguling punyer berguling..erkk..alamak! baru teringat yang umi xder malam ni, die g meeting kat Terengganu.Aduh...cepat2 aku bangaun, ambek tuala n mandi.pas solat n ngaji skit..mule berfikir, ape aku n de geng (abh n adek2) nk makan mlm ni ek..erm..bukak friser, bukak almari.dapat idea best..

Aku pon sediakan lah bahan2 nak masak dengan dibantu oleh my sis...so, aku pon mula la masak,..kletang,klatong,ting,tong, (bunyi aku msk la ni), huru hara jugak la dapor umi aku ni aku kerja kan.Almaklumla jarang sangat aku masak, salu balik keje, sume dah terhidang huhu..malasnyer aku.pastu bl kene cam ni, br huru hara aku dibuatnyer,nak2 abah aku pon nk mkn skali.kalo xsedap malu arr aku kan..apenyer anak dara ni..xtau masak...huhu...
taddaaa...da pon siap masakan aku...heheh

Ha....ini lah dia. Macaroni Goreng ala...alamak!ahahah...nampak cam best tak?nampak xbest xpe..jnji rase best...licin gak aku mask ni.Adek aku hok bongsu cakap...wah..sedap2..ahahaha..bangga sebento i dibuatnyer..ahaha

Macaroni Gorengku

MASK!!!

Hari ni plak, umi n abah da bising suruh pakai mask pergi kerja..alahai, malasnyer...lemas la..da aku pakai cermin mata..skali bernafas, abih berkabus speck aku ni.hihi..tap nk xnak kena gak pakai.Bukan untuk kesihatn dan keselamatan aku aje, tp untuk kasteme2 yang datang ke kedai aku ni.tau2 la keje cam ni, macam2 manusia yang aku jumpe.macam2 bangsa pon ada.Baik aku berjaga-jaga kan.So, pagi tadi aku pakai la...huhu...


ini mask aku kaler black..free jek ni..umi aku rembat kt skolah die..ahahah..xder arr beli ok!!..ahah


aku letak satu sepet kaler pink kt tepi mask tu..br nampak cute and cantik kn..x arr kosong sangat..(yo yo la ko eda).Adek aku cakap..pelik2 la die ni...pakai mask pon nk der gaya ker?ahahah..ala..sebok...suke ati lah..hekhekhek jeles arr tu..ahah

Wednesday, August 19, 2009

eiy-Da~Lappy~Lampess


The Sim3

Tadik, datang keje bukan men semangat ni..sebb nk install game The Sim 3 yg br sahaja di beli oleh my bro.Dia da selamat boleh men (gn cheat code leh arr)..aku br nk isntall ni.Aku da install lam My pc kt kedai ni, tp ssh la nak men salu kn kacau daun.Yer la nama pon Server kan..setiap kali kasteme nk gn pc, aku terpaksa minimize dl..da la lambat.tup2 aku dapat idea (entah hape2) nk install game tu lam my lappy pink.Nk install bkn senang, kn gn xternel CDrom..almaklum mini lappy ktkn.Bila da selesai sume, dengan heppy tahap cipannyer aku klik PLAY~~..tp hampes..pe yg kua...Graffic card xsupport..adoyai...penat aku install..xleh men gaks.aku pon satu nk wat keje tu xtanyer pada yang arif dl kang da hampess..kecewa tahap cipan da ni.huhu..so pe kes skang?

Tu la kelemahan beli lappy mini ni..bnyk kelemahan ni..huhu..sedey2 sob,sob,...
So, pe game yg boleh aku men ni?adududu...kn gak curik2 men gn PC ni..


Tuesday, August 18, 2009

eiy-Da~~ Apekah??..



Ape yang aku buat se hari-hari ek.Enam hari bekerja, 8-9 jam satu hari...huhu...ramai yg tanyer..xboring ke asek ngadap komputer jek ni?adududu da keje cam ni kan..xkan nak menghadap dinding plak.der gak tanyer..pe la yg best + syok sangat dok ngadap pc dr pagi sampai petang ni..Best pe kan..macam-macam boleh buat.Bagi orang yang tak tahu a.k.a malas nk amek tau mmg la bagi dorang xbest, boring, bohsan..bek tido..kuikui..pe kes kan...kalo.

Dolu, mmg la eiy-Da pon rase boring gak...bl da hari2 on9..hari bukk bende yg same kan.Tapi lepas lama2 tu, datang minat n rase nk blajar n tau lbh bnyk bende kan.(nm pon tokey cc kan)..kalo xtau, nnt malu la kat kasteme .so, skang da xder erti boring bila beron9..heheh..macam2 boleh di buat :


ber tweet sambil berchating

Time kasih pada @anarmnetwork kerana membantu eiy-Da mengpaste kan pic yg di print screen kt di cn...TQ2!!!

Ini yg dikatakan sebagi menambah ilmu di internet...ahaha..leh dapat ramai kawan, banyk ilmu dan yg penting kita nak belajar..


kenapa blur jek?

So, yang suke sangat tanya soklan cam tu..da la k, lebih baik kalo korank join aku ni..lagi bagus.Meh2 penuh kan cc aku...ahahahah


Monday, August 17, 2009

eiy-Da~KoraNg PeRasan Tak??!!



Ok..cube korang tengok video Iklan Silky Gilr ni....
pe yang korang perasan agak-agak...kalau yang da tau atau perasan tu..pe die ek?..
Mybe orang lain dan korang da lama perasan kot, tapi aku baru jek terperasan semlam (ketinggalan zaman kah aku?)..heheh..
Korang tgk betul2 time "LIGHT BROWN"...sape tu ek?eheh
yg turut 'berkemban' lam iklan tu? korang jawab arr sendiri k...selamat berjaya!!...ahahha..

eiy-Da~~Lurve aFFaiR

Bismillah...

Semalam kak Long call, dia cakap cuti sekolah next week ni die boleh balik awal dr yang sepptnyer.Sebb PTK die habis awal, so boleh la aku jumpe ngan anak2 sdare aku cepat...heheh..seronoknyer...si caca n si aqis tu.X sabar rasenyer.Caca mest makin banyak cakap n Aqis plak, k.long cakap die da boleh berjalan.wah..mst terkedek2 die jalan..heheh...

eiy-Da da ader 3 orang anak sdare, 2 anak k.long dan 1 anak k.ngah.Sumenyer gurls.
Caca (Nur Aina Batrisyia) yang pertama (ank k.long) skang umo die lam 4 tahn lebih, suke tgk cartoon nak2 Ben 10 mmg fanatik gilew ngan Ben 10 sampai xmengaku die tu gurls, die cakap caca boy la bukn gurl, sebb caca ni kan Ben 10...hahaha...baanyak cakap,banyak ragam dan manja dengan abahnyer.

caca

yang no 2 Aqis @ Nur Aina Balqis (anak kedua k.long) umo lam 1 tahun lebih.Baru jek pandai berjalan.Aqis ni muka die sebijik cam abah die..heheh..gurl jugak, tapi muka n rambut die cam lelaki.Tapi yang paling best tang mata die yg bulat-bulat dan hitam..cute sangat.ada lesung pipit cam akaknyer jugak si caca tu.Agak pendiam, kalo die menangis perlahan jek, bersin pon perlahan..sopan gitu...hehehe..tak banyak ragam,nak ngan sume org.hehe


AQis

Nayli Iman Qaisara @ panggilan manja die Sara.Anak kepada akak eiy-Da yang kedue (k.Ngah).Umo lam 8 bulan da skang ni.Sara ni, eiy-Da yang jaga die time umo die 1 buln lbh sampai umo die 6 bln.Sebb ms tu kak ngah keje, so nursry yg betul2 sesuai x jumpe lg n kesian gak kat Sara tu , die still baby xsampai hati plak nk hantar die ke nursry.sara ni seorang yang banyak ragam ms baby, suke menangis, ssh nk bg die tido n kuat minum susu.Skang bl da nakin besar, die da semakin ok...kurang ragamnyer.Nak2 skang die dh mula duduk kt nursry..suke sangat ketawa, pantang dipanggil namanyer.mst tersenyum2...heheh..sweet sangat.


sara
Dorank ni la Lurve Affair aku...sayunk dorank sume...muah..muah..


Sunday, August 16, 2009

eiy-Da~~Hari Mengantok Sedunia...



Mata tengah ngantuk sesangat ni.cuba hilangkan dengan menaip entry ni.Mybe sebb semalam sampai dr kampung da lam pukul 1130 mlm.pasdahal bertolak semalam tak la lewat sangat.Ini semua gara-gara menunggu hampir 1 jam lbh dekat restoran, sebb kasteme ramai lak kat restoran tu.nak lari kt tempat laen, da order, nak tak nak terpaksa jugak la tunggu...huhu..sampai nk tertidur rasenyer.

Semalam plak, bl da sampai umh..mandi2 n terus melompat atas katil..huh..lega gilew dapat rehatkan badan yang gilew penat ni.baru jek nk lelapkan mata, tiba-tiba gigi plak wat hal...saket berdenyut-denyut.Hadoi...sampai tak tertahan aku dibuatnya.Tengok jam hanset da pukul 3.00 pagi..hadoi, gigi ni makin berdenyut-denyut...sampai aku langsung xboleh nk lelap.last2 aku bangun, berus gigi aku yang sakit ni n than kumo ngan lesterine...ingat ok la kan.erm..hampess...siot..xjadi ape pon.Still same jek sakitnyer..Aku terpakla tahan sampai ke pagi.hari ni pukul 10.00 pg br aku bangun, tp xtido lena pon.Skang bila ngah keje...mula la bijik mt ni terasa berat cam ader batu jek atas kelopak mt ni...tahan ngantok sampai kepala saket..adudud..arrgghh...tension betul aku..

p/s : sorry pada korank kalo ni entry yg sesanagt mengarut.Faham2 jek la kalo org mengantuk ni cam khayal gaks..bnyk mengarut....aarr....zzzzz...kroh..kroh...

eiy-Da~Tweet Burung Hantu??@!!

Kenapa tweet aku salu jek der prob hah?..skang jd cam ni plak :
Who goes there?

Sorry, the account you were headed to has been suspended due to strange activity. Mosey along now, nothing to see here.

Suspended account

All done here?..or if you're curious as to why an account might be suspended, head over this way for the juicy details.

eiy-Da~ Balik Kampung~yey~




Salam sume..
Alhamdulillah...kiter masih lagi bernyawa dan masih lagi berkesempatan untuk bernafas di bumi Allah ini.Amin...

Dua hari blog ini tak diupdate.Kenapa ek?kalo yg der follow eiy-Da lam tweet mst tau sebbnyer...
Dalam 2 hari ni. (jumaat & Sabtu)..eiy-Da balik ke kampung a.k.a umah arwah tok kat sana.
Tapi, da jarang balik umh arwah Tok, sebb abah der wat sebiuah rumah kt Kg.So, bila balik kg aj mst balik umh abh tu.:agipon da xder sape2 kat rumah arwah Tok, cuma mak sdara aje yg tinggal kt umah tu sorang-sorang.

Da sebulan lebih tak balik kampung ni.balik ni pon sebb umi n abh nak wat kenduri arwah sikit untuk arwah2 nenek moyang yang da xder.
Ramai la mak cik-makcik dan sepupu yang datang.seronok jugak bila skali-skale bergotong royong masak ni kan.

*pic sepupu n mak sdare sedang mengupas bawang

Kenduri berlangsung selepas Solat Isyak.Masak kt umah tapi kenduri dan tahlil buat kat umah my uncle (sebelah umh jek)...Alhamdulillah..sume selesai dengan baik...

p/s : semalam sempat ke TTC (Terengganu Trade Centre) ade PC Fair kat sana.Sempat la jgak sambar beberapa barang.Tapi harga agak mahal kalo nk dibandingkan dengan PC Fair kt Mega Mall hari tu , mybe sales kt Terengganu kureng kot...huhu...(bkn nk kutuk negeri sendiri ok..)heheh

Thursday, August 13, 2009

eiy-Da~Al-Fatihah & DiCucuri Rahmat

Tadik, bila aku on9 aje twitter ramai yang hantar msg...Al-Fatihah pada Asri Rabbani.Uiish aku mmg terkejot giler la kan...baca punyer baca..betul la yang Asri dari Kumpulan Nasyid Rabbani da meninggal jam 11 pg tadi akibat sakit jantung.Al-Fatihah buat arwah.

Agak sedey aku, sebb arwah merupakan salah seorang Idola aku.Aku mmg sume sangat mendengar alunan suara die.Bila die bernasyid, berzanji dan jugak mengaji.Da sampai masanya kan..kite ni sebagai manusia kn selalu bersedia..Kita hanya merancangAllah yang menentukan segalanya.
Pada keluarga arwah, takziah dari saya,Semoga Rohnya akan sentiasa dicucuri Rahmatnya.Pada korank sume, pe kata sedekahkan Al-Fatihah pada arwah,kalo ader masa, dengarlah nasyid-nasyid dari beliau yer..banyak pengajarannya.

p/s : Boleh baca di enty Gua.com.my:

Wednesday, August 12, 2009

eiy-Da~Kemas~SusuN~

Kereta buat hal lagi hari ni..mmg hampes betul..aku la mule give up n aku xkan naik kete tu lagi.Kali kedua kene pas kes ni.Dah la hari ni aku nk kene mengemas n susun balik barang2 kt kedai ni.Yer la kan, 3 set pc yang aku bl kat PC fair hari da sampai petang semalam.So, hari ni la mule kan kerja..technison nak kn setting network, aku nk kn susun meja-meja..da la kedai ni sempit, perabot + meje lak banyak.

Sampai jek kat kedai tadi, aku n adek mule bergotong-royong kemas kat blakang...buang apa2 yg xnak...sapu2 sampah.penat gilew..ni plak meja br sampai.jap g aku smbg blk wat keje skang kn lyn kasteme dulu..

ok la,...jap agi aku update blk enty ni n upload pic skali k...

UPDATE!!!!


Antara pic yg sempat aku snap semlm..tp ni ms da beres menyusun..cm lom wat network lg....nk gak letak pic..sebb kalo war ebty lam blog ni kalo xder pic x best n xsonok kan..heheh...
ala..kedai kecek..cam ni...pc pon xbnyk, tp kire ok la kan...skang kn + rajin la keje..salu bukk kedai lewat jek..pe daa xde wawasan ko ni eiy-Da..hehhe (marah diri sendiri)..ok lah,.,nnt aku wat entry br k...heheh





Tuesday, August 11, 2009

eiy-Da~Try Test

Ok..skang aku try test gn lappy kecek aku ni mensearc internet dan menaip blog.Hari tu da try, tp sekejap aje sebb adek aku sebok lak die kn..nk gn..ngengader tol.huhu.So, tadik, aku da boring tahap gaban asek bukk tenet gn my pc (servernyer)ssh nk konsentret coz kn lyn kasteme lg.So, aku gn la lappy ni.Tapi betulla kan...bl lappy ni terlalu kecek, comey n kiut mmg xdinafikan lah, tp jari ni asek salah tekan jek.besar sgt ke jari aku ni ha?,,aduuss..tangan kene kurangkan kelebaran sewaktu menaip,jari kn betul2 jth atas keynyer...kalo tak,mesti salah taip punyer.susah2...kecek,comey dan sedang di usung kesana sini, tp tu la kelemahannyer...erm..kepuasan berblog atau bertenet atau bertweet tu kureng sketla kan,,heheh..ok lah, just nk bagitau korank jek..kalo korang der interest nk bl lappy mini ni...okeys..

p/s : aku taip dengan perlahan2 dan bnyk kali aku delete perkataan slh ni..huhu







eiy-Da~oh! My Twitter Cayunk

Seperti biasa lah.bile da mule bekerja. on9 la kan...Dan seperti biasa jugak first yang akan aku bukk ialah Kosmo Online, baca biter..blog Dak Khai ni dan jugaks Twitter...tapi yg hampessnyer...Twitter ni asek wat hal jek lam 3, 4 hari ni.Bengang gaks oiit....aduhh la..cam no ni?semalam punyer lembab..asek2 hang, pastu disconnet..hri ni lak bile bukk..tau pe jadi? ni ha..










Monday, August 10, 2009

eiy-Da~ SaNGaT SukeR


Sesekali terasa gak nak share ngan korang, ape yg aku suke.Suke pe ek?makanan,minuman?bukan2 ni pasal something yg kalo orang tanyer..pe yg eiy-Da suke?xampple like something la.. kan.pe yg mule2 akan terlintas kat pikiran ni.

First yang akan terpikir ialah 'PINK'. Tak kira ape bende skali pon, janji kaler pink mst aku teruja punyer.
Baju,aksesori,kereta,handfhone,handbag,seluar,jam..pe saje la..sampai adek bradek, umi abah dan kwn2 terdekat da tau sangat.Pantang tgk kale
'pink' mst dorak cakap..tu2..pink2...hahah..



salah satu bende PINK yg aku lom dapat..huhu

Ni lak bende2 pink kaler yg aku ade..tapi sikit jek ni..hahah


sayunk sangat ni..

ok..habis bab pink, skang yg 2nd akan aku terpikr ialah..jeng jeng jeng...nyum2..Cake!! yey!!
Cake pe yg aku suke?..xlen xbukan dan xsyak lg...Cheesecake..nyum..sedap2..(lapo la plak)..




Best kalo dapat ni

3nd aku paling suke mengumpul..heheh..bukan mengumpul bopren atau mengumpul setem ok..huhu..aku suke kumpul aksesory wanita (da tentu2 sebb aku kn wanita)..heheh..kalo aku pg mn2 pon..xkire la jauh ke, dkt ke..aku mst jth pd kewajipan untuk aku rembat atau bahasa sopannyer membeli dengan duit sendri pape jek aksesory yg menarik ht aku..fuhh,...jth cintan..heheh..



Oklah kan..bukan nak menunjuk2 tau..jauh skali nk bg kt korank tau..hahha..juz nk bershare2 something kan..xsalah kan...pe yg korank suke laks?...hihihi








eiy-Da~~Baju KuruNg & N0 PetroL!

Aduhh..pewnat, panas,bengang,tension,berpeluh...huhh....pe lagi?xder da kot..kalo der korank + sendri arr ek..Ok...ambek nafas..hembus..ambek..hembus...fuh,.....br lega...air2...udara2...huhu..:-{

Mesti korank pelik + jelik kan..knp ngan aku hari ni?gilo apo ko?heheh..xder arr..korang nak tau kenapa?meh nak citer..

Pat wan:
Macam ni..pagi tadik..pas mandi, makan aku pon bersiap-siap macam bese la nak pergi krja kan..kene la touch-up, dreasing lawo2 hehe..so, entah macam mana, aku terasa nak pakai baju kurung.pilih punya pilih, aku pakai yang kaler pink dipadankan pulak dengan shawl kaler pink+hita,..wah..aku tampak cun melecun..sape yg tgk, pasti tergoda.silap2 terus msk minang aku ni..hahhaha...terlebey sudey k..sudah2 la tu..eiy-Da oitt...huhu..ok2..trskan ct..

Pat t0 :
Adek aku da tunggu kat luar, stanby nk g keje la tu kan..so mask lam kete, start,bukak radio..and...tetibe aku teringat..kete ni smlm, mnyk da hampir nak kering.Tapi aku tgk adek aku wat muke slamber badaks jek tu, so aku konfidem jek la kan...kete bergerak dengan lancar...tup2...haa..korank mst da dapat agak kan.pe yg berlaku.kete da kekeringan..mst la mati kan...aduh....start2 hdp, tp da nyawa2 ikn..da la panas ni (pakai bj mkurung pink lak tu,nyesal tol) sib bek la mati kt tepi jln, kalo kt
trafik light ke, tk ke nayer...adek aku pon trs call 'geng' die..calling2..kwn die cakp...otw (on de way la tu)...tunggu punyer tunggu dekat 1 jam xsampai2 gak..aku dh berpeluh...bdn pon da bucuk..hbs hilang cun aku tadik..hampes..aku da mule nk membebel (bese la kan pompuan)..hehe..
aku : 'owang da cakap...smlm suh isi xnk..ckp sempat lagi..tgk skang..aduh..."..(ayat tu la aku dok ulang2 sampai tinge adek aku da panas...dan hingga kwn adek aku sampai..(haa padan muke ko sape suh xdengar cakap akak ko yg cun ni...)...

Pat Tri :
Kwn adek aku pon da selamat sampai (selama 1 jm lbh menunggu)..
otw pah ceroh bab kata org tempat aku ni.Pape pon TQ la kan kalo x, sape nk tlg time ssh cam ni..die yg xbape ensem pon..aku nmpk hensem..jek sebb sudi tlg...hahah..jaat aku ni..Pergi la bl minyk..pastu g isi lam kete n kete pon da bernyawa balik Alhamdulillah..Time tu, aku sempat gak terpikir...kalo der duit berjuta2 pon...xder paedahnyer kalo kete mati xder petrol kat tepi hutan, hp mati xder battery n kedit mati sebb xbertop 4..huhu..kali ni, aku mst pasti kan sume tu ader dan terisi..huhu..(serik da ni kan)..

Pat P0 :
Ok..akhirnyer..aku selamat gak sampai kt tempat keje aku ni..sib bek la boss tak marah kan...(cam ne nk mrh, da aku yg boss a.k.a kuli)..wahahah...
bukk kedai, on sume pc, on kipas, ekon (ade ke),teguk air, fuhhh....lega giler...
Pastu pe lg...trs on Tweet...taip blog...kasteme pon da mule datang..huh...

P/s : kenapa adek n kwn die tu rileks jek ar aku gak yang terlebey cuak...huhu









Sunday, August 9, 2009

eiy-Da Editing

Tadi aku berborak2 sakan dengan @nzms_ein dan jugak @HancCoklatOren di Twitter, (sowy curik pic adek2 ku)hehehe.
So, banyak gak la yang kami bualkan.Tup2..masuk bab edit mengedit blog ni.kebetulan la plak, blog aku ni mmg entah hape2 dan langsung xmenarik..huh..menci tol..kikiki.Tapi bl da borak punyer borak n msk Blog my sweet sis ni http://miszgarfien.blogspot.com...wah..cantiknyer blog die...(jeles2 ni..)heheh..

So,
@nzms_ein pon bagitau la..cam ne blog die leh cantik cam tu...die bg aku link ni http://btemplates.com, bila masuk aje...wah rambang bijik mata aku xtau mana satu nak pilih ni...last2 pikir punyer pikir aku amek la theme ni..(yang korang tengok sekarang tu la)...amacam...ok tak? kalo xok..xpe arr..huhu..kalo ok komen la ek..hehehe..




eiy_Da vs Pc Fair


Part Tw0

Semalam aku da tulis entry pasal Pc Fair tu kan..tp lom habis lagi ni.Hari ni, aku nk upload sikit pic la kan..tapi ni pic pink lappy aku la..(aku ke,bkn mak aku?..hahah same la tu kan..pakai duit my mom, but aku yg bantai gn wat taip blog ni...ni la my New PiNk Lappy...cute tak?..cute kan..jgn jeles sudey..hah kidding..
Ok, ni lappy brand HP Compaq...Intel Atom (der org bcakap xelok cepat rosak)..ye ke ek?..aku pon xsure la..screen 10 inci..kaler pink (mahal RM 50 dr yg besenyer sebb piNknyer pasal).Harga dia lam RM 14++.00.Ok ke korang rase?...hope ok la kan...


Tapi punyer la kedekut apek tu...mouse xbg, aku pon lupe nk tanyer..huhu..salah sape?aku ke apek tu?..

Ini plakMonitor LCD HP yang br jugak dibeli jugak..18.5 inci kecik siket dr LCD monitor Acer yang aku pakai b4 ni..tp hampes, Acernyer tu...cepat benor rosak..da sekerat xnmpk..nak xnak, kn la bl yg br...









Saturday, August 8, 2009

eiy-Da vs PC Fair



Part ONe

Semalam, punyer la malas aku nak bangun, almaklumlah semalam Jumaat hari aku cuti dari kerja kan.so kalo boleh, aku nk tido sepuas-puasnya la.Tapi Umi kat dapo da mule bising-bising suruh bangun.aku celik mata aku perlahan-lahan sambil tengok jam di hp samsung yang tak lama lagi memang nak kene pelangkong.Ape tidaknyer, asek nk mati jek pastu battery kong keng... tengok2 jam, da pukul 11.am huh..awal lagi ni..kata aku lam hati (kalo cakap kuat2 nk jek kn sound ngan umi aku)hahha... Uish..baru aku teringat...hari ni aku nk ke Kuantan.Ade PC la kat Megamall Kuantan.lagipon rumah aku ni tak la berapa jauh sangat dengan Kuantan tu..lam 40 minit da sampai..agak-agak korank mane aku tinggal ek..erm..pk la sendiri k..da besar.heheh. Berbalik pasal pc fair tu. aku sampai di mega mall lam pukul 2.30 ptg (setelah selesai abah n adek2 aku solat Jumaat)..aku mule kan penjelajahan aku..heheh. orang tak la ramai sangat mybe sebb kt Kuantan hari tu hari bekerja. So, aku n adek aku usha2 barang cam thumbdrive,mouse,pc (untuk my shop)...nak +kan stok barang....(aku buke cc ok kawan2)..jgn tanyer lg ..heheh..aku n adek sepakat beli lagi 3 set pc HP Compaq beserta LCD Monitor 18.5 '.Semua skali totalnyer habisla dalam RM 10K ++.Umi aku plak da berkenan kt Mini HP Compaq Laptop ni..kaler pink lgi...pujuk punyer taukey (kedekut nak mampos)...dapat la lam RM 1K lebih..boleh la kan...tu pon da macam2 cina apek ni bg alasan...taik hidung masin tol taukey ni sampai berpeluh2 (padahal der ekon pe lam mall ni) huhu..bile sumuayer deal..br la lega dan perot mule terasa amat lapo..(nak makan2)... Pekena capati / ns beriani kt restoran mamak depan mall ni..nyum2..mn taknyer lapo gilew...tengok2 jam da pukul 5.00 petang,br nk mkn tengah hari tu. Harga barang computer kt PC fair xder la murah sangat kan..boleh la...tahap sederhana aje...almaklumlah tengah gawat skang ni (gawat ke?xsure hahha)barang mule naik harga atau xberubah langsung... B4 balik rumah, aku singgah dl rumah my uncle...pastu br bertolak blik..huhu..pewnat gilew beb..mata ngantok, kaki da lenguh2... P/s : Sempat gak beli handbag Guess dengan selamat...ssyyupp..jgn bagitau mak aku tau.diam-diam sudey..hihihi (gambar akan di-uplode kemudian k kwn2)

Update!!

Ade sorang aweks cun ni nk tgk my Guess Hand bag...kalo umi aku tau ni habis la..heeh
ni ha dik..tgk la..tak lawa pon..bese2 jek...huhu.




My New Hand Bag












eiy-Da's Opening..



Assalamualaikum...

Hari ini Sabtu,8 Ogos 2009 jam 4.17 petang.Aku mula menaip untuk entry yang pertama untuk blog ini.Sekarang, aku sedang bekerja tapi masih sempat untuk aku mencuri masa untuk buat blog ni.Cuaca harini, macam biasa panas dan silau membuatkan kepala aku ni asik berdenyut dari tengah hari tadi,tapi aku tahan aje.

Actually aku ni jenis yang suke membaca blog.tak kira la blog ape pon terutama blog seorang 'budak' ni.Blog die memang best, gempak, banyak info, lawak gilew dan slamber badaks...heheh..itu yang aku dapat simpolkan.Boleh dikatakan, sesape saje yang masuk dan mule membaca di blognya akan terus singgah dan baca serta komen setiap hari (aku la tu kan)...kenapa ek?entah, da jadi cam 'ketagih' agaknyer...

oklah pada korank, kalo ade kukrangan tentang blog ni..hope dapat tunjuk ajar k..Almaklumlah owner blog ni (aku la tu)bukannyer pandai sgt bab berblogger neh.heheh.
Nak katakan aku ni jahil bab2 IT, computer ni..rasenyer tak la sangat kot.Boleh la sikit2..dari pengalaman dan tunjuk ajar dari kengkawan termasuk la korang (mybe)..huhu..


so...keep it up pada aku k..
Caiyyok!!

















Nuffnang